100 telihold fényével vakító meteor csapódott be Észak-Európában – videó

100 telihold fényével vakító meteor csapódott be Észak-Európában – videó

Másodpercekre kivilágosodott az égbolt az Északi-sark felett, mikor tűzgömbként izzva egy hullócsillag szelte át az eget a napokban, a szakemberek szerint földet is ért.

A tűzlabda múlt hét csütörtökön, helyi idő szerint 6 óra 40 perckor jelent meg az égen. Tomas Kohout, a Helsinki Egyetem fizika tanszékének kutatója szerint a csütörtök esti tűzgolyó „az egyik legfényesebb lehetett az eddig észleltek közül – írta az Origo.hu.

A szakemberek úgy vélik, hogy a meteorit nem porladt szét a légkörben, hanem valahol az orosz-finn-norvég hármas határ környékén földet ért. A helyszínt próbálják felkutatni, de a térségben jelenleg nappal is szinte éjszakai sötétség van, ez pedig erősen hátráltatja a folyamatot.

A norvég meteoritfigyelő hálózat szerint a tűzgolyó „100 telihold fényességű” volt, és északkeleti irányba mozgott, a Varanger norvég-félsziget felé, ott ahol Oroszország, Finnország és Norvégia határos. Nyikolaj Kruglikov, a jekatyerinburgi Uráli Szövetségi Egyetem fizikai tanszékének docense szerint a meteorit tömege mintegy 100v kilogramm lehetett.

A meteorit a Leonidák meteorraj pénteki tetőzése előtt érkezett, felmerül a gyanú, hogy az év egyik legismertebb meteorrajának tagja lehetett.