Egy 2001-es meteor a Leonidák meteorrajból (fotó: cs.cmu.edu/John Pane)

Hullócsillagzápor érkezik pénteken – ekkor nézd Magyarországról

Novemer 17-én érdemes lesz az eget kémlelned, ekkorra várható ugyanis a Leonidák meteorraj maximuma, ami óránként számos hullócsillaggal lephet meg.

Most randevúzik bolygónk az egyik legismertebb meteorrajjal, a Leonidákkal, melynek porszemcséit a 33 évente visszatérő Tempel-Tuttle üstökös adja – írta a National Geographic.

A raj 1833-ban produkálta az eddigi legintenzívebb csillaghullást. Akkor mintegy kilenc órán át sorjáztak tűzijátékszerűen a hullócsillagok, óránként körülbelül 400-at, azaz percenként 6-7-et lehetett megfigyelni.

A Leonidák 1833-as és 1866os tetőzése (fotó: Wikipedia)

Az ilyen intenzív tetőzések azonban nem gyakoriak, legközelebb 1966-ban volt hasonló hullócsillag-sűrűség, akkor Észak-Amerika felett az óránként 40 felvillanásból hirtelen másodpercenként 40 lett.

Idén nem lesz ilyen nagy a tűzijáték, de azért érdemes lesz az égre nézned. A National Geographic szerint most óránként 8-10 meteort láthatsz majd, a maximum magyar idő szerint november 17-én 17 óra 30-kor várható.

Ezzel csak az a gond, hogy még nem lesz látható a meteorok radiánsa, azaz a látszólagos kiindulási pontjuk az égen. Arra 22 óráig kell várnod, akkor bukkan majd fel a keleti horizonton az Oroszlán csillagkép, a hullócsillagok látszólagos starthelye.

Egy 2001-es fotó a Leonidák meteorrajról, a képen 33 hullócsillag látszik (fotó: space.com/Koen Miskotte)

A szakemberek szerint az éjszaka második felében jobb feltételek nyílnak a megfigyelésre, az égbolt holdfénymentes lesz, ha pedig az időjárás sem kavar be, szépet láthatsz.

Egy 2001-es meteor a Leonidák meteorrajból (fotó: cs.cmu.edu/John Pane)