Fotó: mcse.hu/Pável Zoltán

Égre a szemeket: varázslatos csillaghullás jön hétvégén

Szemet gyönyörködtető hullócsillagparádé érkezik a hétvégén: most várható a Perseidák meteorraj tetőzése, mely óránként 70 égi zsaráttal is megajándékozhat. A megfigyelést a Hold sem zavarja majd, a csillaghulláshoz sötét égboltot kapsz.

A Perseidák az év talán leghíresebb meteorraja, szülőjük pedig a 109P/Swift-Tuttle üstökös. A 133 éves keringési idejű üstökös ugyanis a Naprendszeren való áthaladásakor törmelékfelhőt hagy maga mögött, melyen évről évre áthalad bolygónk. A találkozás pedig hullócsillagok tömegével ajándékoz meg.

Idén a Magyar Csillagászati Egyesület szerint a Perseidák idei maximuma magyar idő szerint augusztus 12., 21 óra és augusztus 13., 9 óra között várható. Újhold augusztus 11-én lesz égi kísérőnk egyáltalán nem fogja zavarni a megfigyelést.

A meteorrajok első számú ellensége a fényszennyezés, ezért megfigyelésükre a kivilágított településektől távoli, jó körkilátású helyszíneket javasoljuk. Ilyenek például a csillagoségbolt-parkok, ahol valóban csekély mértékű fényszennyezés zavarja csak az észleléseket.

Fotó: mcse.hu/Pável Zoltán