Perseidák (fotó: NAOJ)

Érkezik az év egyik legcsodásabb csillaghullása

Már július végétől érdemes lesz esténként fel-felnézned az égre: hamarosan ideér ugyanis az év egyik leglátványosabb meteorraja, a Perseidék, melynek tetőzésekor óránként 60-70 hullócsillagot is megfigyelhetsz.

A Szent Lőrinc könnyeinek nevezett Perseidákat a 109P/Swift-Tuttle üstökösnek köszönheted. Ezen hosszú keringési idejű kométa ugyanis a Naprendszeren való periodikus áthaladásakor törmelékfelhőt hagy maga mögött, ezt keresztezi évről évre a bolygónk július utolsó harmada és augusztus első kétharmada között.

A raj maximuma augusztus 12-ről 13-ra virradóra várható, ekkor Bill Coke, a NASA meteorszakértője szerint 60-70 hullócsillag izzhat fel óránként a légkörben – idézte a szakembert a Space.com.

A Vega Csillagászati Egyesület optimistább, ők az IMO 2018 Meteor Shower Calendarra hivatkozva azt írták, akár 110 hullócsillagot is megfigyelhetsz a tetőzéskor. Jó hír, hogy augusztus 11-én lesz újhold, és a vékony holdsarló nem nyomja majd el a felvillanások fényét.

Az egyesület megjegyzi, a raj általában hajnali egy után produkál nagyobb aktivitást, ekkor emelkedik a radiánsuk, látszólagos kiindulási pontjuk magasra. A rajtagok gyorsak, fehérek, de a fényes tűzgömbök lehetnek narancsos, vöröses színűek is.

Azt pedig el ne felejtsd, hogy most pénteken láthatod a 21. század leghosszabb teljes holdfogyatkozását.

Perseidák (fotó: NAOJ)