Tízmilliókat csalt ki két, kamuból kolduló kisgyerek Budapesten

Tízmilliókat csalt ki két, kamuból kolduló kisgyerek Budapesten

Többszörösen minősített csalás miatt nyomoz a rendőrség egy olyan ügyben, melyben budapesti fiatalkorú gyerekek szívszorító történetekkel csaltak ki vagyonokat a rajtuk segíteni akaró emberektől. Egy férfitől például tízmilliókat szedtek el hazugsággal.

Az esetről a Bors cikkezett, miután megkereste őket az ügy egyik sértettje, Szabolcs. Szabolcs karácsony előtt pár nappal találkozott a két 12 év körüli gyerekkel. Elmesélték, hogy apjuk otthagyta őket, minden pénzt elvitt, az anyjuknak műtötték a szívét, és egy 7800 forintos villanyszámlát felmutatva segítséget kértek.

A férfi adott nekik 8000 forintot. A gyerekek elmondták, vonatjegyre sincs pénzük, és valami ételt is szeretnének venni, hogy a gyámügy nehogy azt lássa, hogy éheznek. Szabolcs adott még egy 20 ezrest a rászorulóknak hitt fiataloknak, akik állították, ha megjön a családi pótlék, visszaadják.

Másnap délelőtt a gyerekek felhívták Szabolcsot (ezek szerint számot is cseréltek, legalábbis a férfi megadta az övét nekik), hogy rosszul lett az anyjuk, kijöttek a mentők, adtak recepteket (itt azért mi gyanút fogtunk volna, a mentők tudomásunk szerint nem adnak receptet – szerk.), amit nyilván nem tudnak kiváltani. A férfi ezért utalt nekik 40 ezer forintot. Ha azt hiszed, itt vége volt a történetnek, tévedsz.

„Még aznap délután újra telefonáltak a gyerekek, nem elég a korábban villanyszámlára adott 7800 forint, mert az összes tartozást ki kell fizetni. Ezt alátámasztva egy állítólagos ELMŰ-s ügyintéző telefonszámát adták meg, akivel többször beszéltem is. Csak utólag derült ki, hogy ez is meg volt rendezve, és az egyik társuk beszélt velem”

– idézte a Bors a kárvallott szavait, aki egyébként ekkor még 40 ezer forintot továbbított a gyerekeknek.

Este megint csörgött a telefon, akkor azt mondták, a villanyórát is ki kell cserélni, ami 60 ezer forint. Szabolcsnál ekkor telt be a meglehetősen öblös pohár, nemet mondott. Miután a gyerekek folyamatosan hívogatták, rendőrt küldött a címre, de nem rosszindulatból, hanem azért, hogy ha segítség kell, segítsen a hatóság. Az ott élő család viszont erősen meglepődött, mikor kiérkeztek a rendőrök, ők ugyanis elmondásuk alapján nem nélkülöztek.

Szabolcs, akitől 108 ezer forintot vittek így el, mire leesett nála a tantusz, feljelentést tett. A lap szerint a csalásnak több sértettje is van. Egy férfitől például négy hónap alatt 32 millió forintot csaltak ki, egy nő két hónap alatt 2,5 millióval „segítette” őket. A rendőrség ezt a három esetet összevonva vizsgálja, többszörösen minősített csalás miatt nyomoznak, M. Dávid a fő gyanúsítottjuk, akiknek több társa is van.