Ónos eső egy személygépkocsi szélvédőjén Újpesten, az Árpád úton. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Figyelmeztetést adtak ki: itt eshet ónos eső szerdán

Több megye is besárgult az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző térképén, mivek keddről szerdára virradóan ónos eső keserítheti meg a közlekedők életét.

Amint azt korábban megírtuk, téliesre fordul az időjárás, a szerdán kezdődő havazással a hegyekben már komolyabb hótakaró is kialakulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisa szerint csütörtök késő estig az Északi-középhegységben akár 15-20 centiméter hó is eshet. Elsősorban az északabbi tájakon síkvidéken – akár a fővárosban – is havazhat, de várhatóan nem marad meg a hó.

A figyelmeztető előrejelzés szerint szerdán napközben a csapadékzóna leginkább a dunántúli körzeteket érinti, majd estig a Tisza vonaláig halad jellemzően eső formájában. Az intenzív csapadékhullás folytán a Dunántúl délnyugati részén 15 milliméter csapadék várható.

Ónos eső jön

A legfrissebb előrejelzés szerint az éjszaka folyamán az északi megyékben – elsősorban Komárom, Nógrád megyékben és Pest megy északi részén – átmeneti jelleggel gyenge ónos eső is előfordulhat. A várt csapadékmennyiség legfeljebb néhány tized (> 0,1) mm. A nyugati határ közelében néhol ónos szitálás lehet.

A várható ónos eső miatt Pest, Nógrád és Komárom-Esztergom megyékre figyelmeztető előrejelzést adtak ki:

Fotó: met.hu

A havazás miatt is sárgulnak az említett megyék, rajtuk kívül még Hevesben hullhat számottevő téli csapadék:

Fotó: met.hu

Ónos eső egy személygépkocsi szélvédőjén Újpesten, az Árpád úton. MTI Fotó: Máthé Zoltán