Vastag hó északon (fotó: Időkép)

Kamionok akadtak el a havazás miatt, 30 centi hó is lehet – részletek

Kamionok akadtak el a hóban csütörtök reggel Nógrádban, a téli csapadék miatt hat megyében él figyelmeztetés.

Folytatódik az ország északi felén a szerdán megkezdődött havazás, az Időkép szerint a legvastagabb hótakaró – akár 30 centi – a Börzsönyben várható. A Dunántúl északnyugati felén is esik a hó, Sopron is kifehérdett:

Van, ahol már 20 centis a hótakaró

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Faecbook-oldalán azt írta: hajnalban főként északon és a Dunántúl északnyugati felén fordult elő az eső mellett havas eső, hó. Nyugatról, síkvidékről eddig 1-4 centiméterről érkezett jelentés, de a Nógrád megyei Tolmácsról és Romhányból már 15-20 centiméter körüli hórétegről számoltak be észlelőik.

A meteorológiai szolgálat honlapjának adatai szerint a magasabban fekvő területek közül Kékestetőn 17 centiméteres a hó, Hárskúton 8, Lillafüred-Jávorkúton 4 centis a hó, és Bükkzsércen is hólepel alakult ki.

Az alacsonyabban fekvő településk közül Sopron Kuruc-domb mérőállomáson 12 centis, Kőszegen 8 centis, Szombathelyen 4 centis a hó.

Kamionok akadtak el a hó miatt

A havazás miatt csütörtök reggel a 2-es főút Nógrád megyei szakaszán Szendehely és Rétság között a hó miatt elakadt kamionok nehezítik a közlekedést mindkét irányba – közölte honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Hozzátették: a rendőrség a Pest megyéből Nógrád felé tartó, 7,5 tonna, vagy annál nagyobb össztömegű járműveket a 42-es kilométernél kiállítja a forgalomból, ezért aki észak felé tart, válasszon másik útvonalat!

Délutántól javul az idő

A délnyugat felől vonuló csapadékzónából jellemzően délutánig a Zala-Veszprém-Fejér sávban, valamint késő délutánig Pest és Nógrád megyében várható az eddig leesett 10-25 mm csapadékon kívül még kb 5-10 mm körüli mennyiség, így összességében az említett területeken ~15-30 mm közötti csapadék várható – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat. A délutáni óráktól egyre inkább csökken a csapadékhajlam.

Napközben az Észak-Dunántúl egyes részein, valamint az Északi-középhegység északi területén hullhat lepel-8 cm hó. Az 5 cm feletti hómennyiség kiemelten Nógrád és a Dunakanyar térségében valószínű, de az Észak-Dunántúl térségében is kialakulhat főleg az Alpok lábánál a határvidék közelében.

Az Északi-középhegységben és a Bakonyban 300-400 m felett 5-15, a Börzsönyben, Dunazug-hegyvidék magasabb részein pedig 15-25, néhol esetleg ~30 cm friss hóréteg is kialakulhat. A felsorolt területektől délre a halmazállapot egyre inkább havasesőbe, esőbe megy át.

A havazás miatt több megyére figyelmeztető erlőrejelzést adtak ki november utolsó napjára:

Fotó: met.hu

A hőmérséklet az ország északi felén többnyire fagypont körül ingadozik, emiatt a halmazállapot és így a felhalmozódó hó mennyisége is bizonytalansággal terhelt. A Délkelet-Alföldön csütörtök délelőtt a délnyugati szelet egy-egy viharos lökés kísérheti.

Vastag hó északon (fotó: Időkép)