Fotó: Pixabay

12 fok is lehet a karácsonyban

A legfrissebb előrejelzés szerint inkább kora tavaszias, mint télies lesz az ünnep. Hóra csak elvétve lehet majd számítani az ország északkeleti részén, a hőmérő 10-12 fokot is mutathat, és nem mínuszban.

Bár vártuk a fehér karácsonyt, mostanra biztossá vált, tél helyett inkább a tavaszt érezzük majd az előttünk álló, fenyőillatú napokban.

Az Időkép szerint deceber 23-án, szombaton keleten indulhat párásan, ködösen a reggel. Napközben főként a középső országrészben lehetnek hosszabb napos időszakok, ahol az északnyugati szél is gyakran megélénkülhet, néhol meg is erősödhet.

A prognózis szerint késő délutáni, esti óráktól elszórtan alakulhat ki csapadék, északkeleten havas eső, havazás, ónos eső egyaránt előfordulhat, máshol eső valószínű. Hajnalban -4 és +4 fok között alakulnak a minimumok, délután 2-8 fokot mérhetünk.

December 24-én, vasárnap a portál szerint hajnalban elszórtan fordulhat elő kisebb csapadék. Napközben azonban több órás napsütés várható, legfeljebb északkeleten növekedhet meg a felhőzet. Többfelé élénk, helyenként erős nyugati-északnyugati szélre is készülhetünk. Sok helyen lesz fagymentes a reggel, délután pedig 6-12 fokig emelkedik a hőmérséklet, csupán az északkeleti határ mentén lehet kicsit hidegebb.

December 25-én, hétfőn északkeleten lehet ködös, párás a reggel és napközben is – a felszálló, alacsonyszintű rétegfelhőzetté átalakuló köd miatt – tartósan borongós, szürke maradhat az idő. Máshol azonban újra a napsütésé lesz a főszerep, csapadék nem várható és a légmozgás is gyenge, mérsékelt marad. Hajnalban -3, +2, délután 3 és 9 fok között alakulhat a hőmérséklet.

December 26-án, kedden északon, északkeleten beragadó alacsonyszintű rétegfelhőzet okozhat szürke időt, helyenként tartósan ködös, párás területek is lehetnek. A szeles Dunántúli és déli tájakon azonban még napos, enyhe időre időre van kilátás. A borongós tájakon 2-4 fok közötti értékek valószínűek, míg ott, ahol kisüt a nap és feltámad a délnyugati szél, 10-12 fok körüli maximumok is előfordulhatnak.

Fotó: Pixabay