Fotó: MTI

Dávid-naptár: ilyen lesz a 2018-as nyár

Előállt 2018-as prognózisával az ország talán legismertebb magánmeteorológusa, mely szerint komoly gondban lehetnek a tavasszal a gyümölcstermelők, az is látszik, mikor lesz esős a nyár, és előrejelzéséből azt is megtudhatod, mikor lesznek szerinte az év legforróbb napjai.

Dávid Mihály nyíregyházi vízépítő mérnök, minden évben elkészíti privát, egész éves előrejelzését napra pontosan, prognózisa évtizedek megfigyelésén nyugszik. A meteorológiai tényezők mellett az égitestek tömegvonzását is figyelembe veszi, mikor készíti az előrejelzését, melyben sokak jobban bíznak, mint a főállású meteorológusok szavaiban. Korábban megírtuk, hogy hogyan látta az érkező őszt, valamint a téllel kapcsolatos meglátásait is megmutattuk neked.

Most, 2018 beköszöntével a Délmagyar adta hírül Dávid Mihály éves előrejelzését. Eszerint összességében változatos lesz a tél, márciusig a hónapok első fele hideg lesz, a második pedig enyhébb, egészen március 15-éig tartós hidegre, éjszakai fagyokra kell számítani. Dávid Mihály szerint a tél leghidegebb napja február 10-e körül várható.

Szerinte sok hó lesz az idei télen, a téli csapadék viszont a változékony időjárás miatt a hónapok enyhébb felében elolvad. A tartós enyhülés viszont csak március 20. körül köszönt be, akkor már éjszakánként sem fog fagyni. Májusban azonban még 0 fok alá mehet pár éjjel a hőmérséklet, ami komoly érvágás lehet a gyümölcstermelőknek.

Dávid szerint idén nem lesz a tavalyinál több csapadék, esősnek látszik a május és a június közepe, utóbbi esős szakasz akár július elejéig is elnyúlhat. A magánmeteorológus szerint az esztendő legmelegebb napja július 15. és augusztus 20. körül várhatók, őrült kánikulára ne készülj, szeptember végéig 24-25 fokos nappali maximumok várhatók. Utána viszont erős lehűlés jön, újabb felmelegedésre október végén, november elején lehet majd számítani. Kitért arra is, úgy látja, 2019-től jön majd egy olyan időszak, amikor lényegesen több csapadék fog hullani a Délkelet-Alföldön is.

Fotó: MTI