Elakadt autók a havazás miatt járhatatlanná vált Eötvös úton, a Normafa közelében 2017. április 19-én. MTI Fotó: Demecs Zsolt

Dávid-naptár: ilyen lesz az idei tél

Elárulta az ország legismertebb magánmeteorológusa, Dávid Mihály, hogy megfigyelései szerint milyen lesz az előttünk álló hideg évszak.

A nyíregyházi vízépítő mérnök minden évben elkészíti privát, egész éves előrejelzését napra pontosan. Rengetegen vannak, akik inkább az ő prognózisát fogadják el a hivatalos előrejelzések szerint. A szakemberek azonban hangoztatják, hogy nem lehet olyan távolra olyan pontosan előrejelezni a várhatót, mint ahogy Dávid Mihály teszi.

Arról, hogy milyen lesz az ősz, a férfi még augusztus közepén beszélt, meg is mutattuk, hogy mire készülj.

Most Dávid Mihály a Bama.hu-nak árulta el, hogy szerinte mire számíthatunk az előttünk álló télen.

Dávid szerint a tél nem lesz kirívóan hideg, sokkal inkább változatos, hullámzó időjárás várható. Novemberben átlagos idő lesz, fokozatosan hűl az idő, az éjjeli fagyok a hónap második felétől jelennek meg, nappal sem lesz 10 foknál melegebb.

Decemberben is átlagos lesz az időjárás, éjjel pár fokkal a fagypont alá, nappal pedig afölé megy a hőmérséklet. Ez így megy a hónap első kétharmadában, majd komoly lehűlés kezdődik.

Hogy karácsonykor lesz-e hó, azt a magánmeteorológus nem tudta biztosra mondani. Azt viszont kijelentette, ha lesz csapadék az ünnepekkor, az hó lesz, és az meg is marad.

A tél leghidegebb napjai január első két hetében és február 10-e körül lesznek – nyilatkozta Dávid Mihály. Ezekben az időszakokban kőkemény fagyokra és havazásra kell készülni, éjjel 15-20 fokot is mutathat mínuszban a hőmérő, nappal sem lesz 0 fok fölötti a hőmérséklet.

A két hideg periódus között, illetve után enyhébb időszak várható, márciusban aztán megint bedurran a hideg és a fagy, a kikelet első jeleit csak a hónap közepén látjuk majd.

A tél egyébként jó eséllyel bekacsint az előttünk álló héten. Amint azt megírtuk, vasárnap estétől egy mediterrán ciklon formálja időjárásunkat, hétfőn sokfelé eshet, kedden nyugaton havas eső, havazás várható, kifehéredhet a Mecsek is.

Elakadt autók a havazás miatt járhatatlanná vált Eötvös úton, a Normafa közelében 2017. április 19-én. MTI Fotó: Demecs Zsolt