Havazás Pécsett (MTI Fotó: Sóki Tamás)

Óráról órára mutatjuk, hogyan vonul át a havazás az országon

A hétfőt még viszi a havazás, keddtől viszont enyhülés jön, ami esőre cseréli a téli csapadékot. Mutatjuk, hogyan változik óráról órára a helyzet.

A hétvégén betoppant a tél, vasárnap az északi országrészben esett tetemes mennyiség (az Időkép szerint Solymáron például 10 centit mértek), hétfő reggelre pedig a déli országrészben is rákezdett a havazás.

Az időjárás-előrejelző portál szerint azonban kedden enyhülés jön, melynek hatására ismét eső váltja a havazást, sajnos ónos esőre is készülnünk kell.

Az előrejelzés szerint január 16-án sokfelé várható melegfront okozta csapadék, a lassú hőmérséklet-emelkedés miatt eleinte még hó, majd a legmagasabb tájainkat leszámítva nyugat felől egyre inkább eső formájában. Legkésőbb északon és keleten vált esőbe a havazás. Az Időkép egy animációt is készített a vonuló csapadékról, a kék a havat, a zöld az esőt jelzi:

Forrás: Időkép

A portál szerint kedden a délies szél feltámad, viharos lökések is kísérhetik. Hajnalban ismét országos fagy, -8, -2 fokos minimum-hőmérséklet valószínű, napközben -2, +10 fok várható. Délnyugaton lesz melegebb, arra 6-10 fokos nappai csúcs várható.

Szerdán aztán egy hidegfront éri el térségünket, melynek köszönhetően elvétve akár az ég is megdörrenhet. Marad a borongós idő sokfelé esővel, helyenként havas esővel, a hegyekben hóval. Napközben néhol, majd estétől egyre többfelé felerősödik az északnyugatira forduló szél. A front azonban nem hoz erős lehűlést, enyhébb értékekkel indul a nap, reggelre -4, +2 fokig csökken a hőmérséklet, napközben 2-7 fok várható – áll a prognózisban.

Havazás Pécsett (MTI Fotó: Sóki Tamás)