Hóhelyzet Pomázon. Fotó: Instagram/sam.rebi

Behavazott az ország, és még nincs vége – fotók, videók, előrejelzés

Végre bejött a szakemberek jóslata, és tényleg behavazott az ország vasárnap virradóra, többfelé jelenleg is havazik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint helyenként már a 10 centimétert is meghaladja a hó vastagsága.

A 300 méter feletti települések közül Aggteleken és Kékestetőn 15, Mátraszentimrén 8 centiméteres a hóréteg. Az alacsonyabban fekvő települések közül Egerben, Érden, Felcsúton és Zsámbékon 5 centiméter körüli, a fővárosban és másutt néhány centiméteres hóréteget mértek. Ezek mellett országszerte több helyen alakult ki foltokban hó.

A BKK közlése szerint fővárosszerte havazás lassítja a közlekedést: a magasabban fekvő utakon jeges, csúszós szakaszokra is számítani kell. A 29-es autóbusz módosított útvonalon jár, nem érinti az Alsó Zöldmáli út és a Verecke lépcső közötti megállókat. A 39-es autóbusz rövidített útvonalon a Batthyány tér és a Déli pályaudvar között szállítja az utasokat, a 149-es autóbusz nem közlekedik. A 219-es autóbusz nem érinti a Csikóvár utca, a Lepence utca és a Kőpor utca megállót.

Az Időkép szerint az M5 budapesti kivezetője hókásás, jelenleg is szórják, jól járható, kicsi a forgalom, látótávolság 250-300 méter a havazás miatt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Reggeli ébredéskor a semmiből fehér lett… (mobillal) ? #tél #hó

Juhász-Kiss Regina (@regiphoto85) által megosztott bejegyzés,

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#winter #snow #street #early #morning #walk #budapest #tél #hó

Patakfalvi Rita (@rita.ix.28) által megosztott bejegyzés,

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zikzik

Laszlo Molnar (@lacxox) által megosztott bejegyzés,

Havazás: erre kell számítani ma

A meteorológiai veszélyjelzés szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyére, továbbá a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést is kiadták a havazás veszélye miatt.

A délelőtti órákban a középső országrészben, majd déltől jobbára a Dunától keletre, este keleten valószínű havazás. Az ország déli részén havaseső, eső is előfordulhat.

A nyugati, déli területek kivételével helyenként időszakosan legfeljebb 2 centiméternyi hó meg is maradhat. Az ország északi megyéiben 5 centiméter körüli, az Északi-középhegység síkvidéki területein 5-10 centiméter várható (a nagyobb hóvastagság az északi határ közelében valószínűbb).

Budapesten a belvárosban 2, a külvárosban 5 centiméter körüli, 350 méter felett akár 10 centiméternél több hó is hullhat a déli órákig – írta a meteorológiai szolgálat.

Hóhelyzet Pomázon. Fotó: Instagram/sam.rebi