Egy férfi havat lapátol Budapesten, a XII. kerületi Béla király úton 2017. április 19-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Pontosan látszik, hol mennyi hó esik vasárnap – térkép

Közeleg a hétvégi havazás, mely helyenként akár 20 centi friss havat is hozhat. Az Időkép friss térképén már a centimétereket is láthatod, hol mennyi téli csapadékra készülj.

Hogy hóval ér véget a hét, azt már reggel megírtuk az Időkép nyomán. Eszerint az északi és az északkeleti síkvidékeken pár centiméternyi friss hóréteg alakulhat ki, viszont az Északi-középhegységben magasságtól függően akár 5-10 centi is lehet a kialakuló hóréteg vastagsága, a magasabb hegycsúcsokon pedig akár 15-20 centis, vagy akár ezt meghaladó friss hó is hullhat.

Délutánra az Időkép a korábbi térképe mellé – melyen a havazás esélyeit latolgatták egyes tájegységekre vonatkozóan – készített egy frisset, melyen már a konkrét centiméterek látszanak. Budapesten 7 centi hóra készülj, a Dunakanyarban 9-10 centi eshet, az északi hegyeinkben pedig 15-20 centiméter a prognosztizált mennyiség:

Fotó: Időkép

A prognózis kitér arra, hogy vasárnap napközben az északias szél is megélénkül, nyugaton erős, viharos lökések is előfordulhatnak, ezzel együtt hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe.

Kíváncsian várjuk, ezúttal is lesznek-e köztérre szuper kreatívan hópöcsöt taposó emberkék, akiket aztán fel is vesz a webkamera.

Egy férfi havat lapátol Budapesten, a XII. kerületi Béla király úton 2017. április 19-én. MTI Fotó: Mohai Balázs