Havazás Pécsett (MTI Fotó: Sóki Tamás)

Pontosan látszik, mikor jön a következő nagy havazás

Újabb mediterrán ciklon tart hazánk felé, mely vastag hótakarót hozhat, ráadásul az erős szél miatt hófúvásra is számítani kell.

Az Időkép legfrissebb előrejelzése szerint a jövő hét első felében ismét változékony, csapadékos időjárásra kell számítani. Mint írták, hétfőn egy hullámzó hidegfront, majd kedden és szerdán ennek a frontnak a déli ágán képződő mediterrán ciklon éri el hazánkat.

A hullámzó hidegfront hatására hétfőn nyugat felől megvastagszik a felhőzet, és főként délutántól számíthatunk egyre többfelé havas esőre, kisebb havazásra, majd éjjel ez a csapadékzóna északkelet felé távozik. Helyenként már ebből is hullhat 2-4 centi hó.

Kedden délnyugat felől eléri hazánkat a frontrendszer déli ágán képződő mediterrán ciklon, így borultságig növekszik a felhőzet, délnyugat felől egyre nagyobb területen készülhetünk havazásra, délkeleten esetleg havas esőre, estig a keleti, északkeleti tájak maradhatnak csapadékmentesek. Feltámad az északi-északkeleti szél, nyugaton egy-egy erős lökés hordhatja a havat. Délután hazánk nagy részén 0 és +3, a csapadékmentes keleti megyékben még 4 és 6 fok között alakul a hőmérséklet – írta az időjárásportál.

Szerdán a nyugati tájakra már szárazabb levegő érkezhet, máshol még sokfelé havazhat, a keleti-délkeleti határ mentén esetleg havas eső is eshet. Élénk, főként nyugaton erős lesz az északi-északkeleti szél, így ott hófúvás sem zárható ki.

A jelenlegi számítások szerint szerda estig több helyen 5-10, néhol akár 10 centimétert meghaladó vastagságú hótakaró is kialakulhat.

A ciklon szerda este kelet, északkelet felé távozik.

Havazás Pécsett (MTI Fotó: Sóki Tamás)