Keresztbe fordult egy tréler az M7-esen ( MTI Fotó: Varga György)

Itt lesz a legdurvább hóhelyzet kedden

Már hétfőn is többfelé havazott, kedden viszont befut a mediterrán ciklon, mely nyugatra havat, keletre esőt, másfelé pedig havas esőt, vegyes halmazállapotú csapadékot szállít. Hófúvásra is számítani kell, a meteorológia figyelmezetetést adott ki a hét második napjára.

Az Időkép szerint kedden egy mediterrán ciklon határozza meg időjárásunkat: nyugaton inkább havazás, másutt vegyesen hó, havas eső, keleten eső várható. Nyugaton felélénkül, az Alpokalján felerősödik az északias szél. Délután legfeljebb 0-5 fok valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejezése szerint kedd délelőttöl éjfélig a mainál nagyobb területen valószínű időszakos havazás, azonban a napközben ismételten 0 fok feletti hőmérsékletek miatt, síkvidéken megmaradó hó elsősorban a Dunántúl északi és nyugati megyéiben, illetve az Északi-középhegység térségében valószínűbb.

A szakemberek szerint ebben az időszakban 3-5 cm körüli tapadó hó mennyiség síkvidéken elsősorban tehát Veszprém, Komárom, Vas megye, illetve az Északi-középhegység egyes megyéiben valószínű. Az ország más területein lepel vagy maximum 3 cm időszakosan megmaradó hó valószínű. Elsősorban Vas megyében és Veszprém megye nyugati részein gyengébb hóátfúvás is kialakulhat az időnként megerősödő (50-60 km/h) északnyugati szél hatására.

A várható hó és a hófúvás miatt az alábbi megyékre adtak ki figyelmeztetést keddre:

Fotó: met.hu

Fotó: met.hu

Keresztbe fordult egy tréler az M7-esen ( MTI Fotó: Varga György)