Szibériai hideg zúdul ránk, mínusz 15 fok is lehet

Szibériai hideg zúdul ránk, mínusz 15 fok is lehet

Fagyosabbra fordulhat Európa időjárása a jövő hét közepétől: a meteorológusok szerint egyenesen Szibériából érkezik a lehűlés, a hétvégén 4-8 fokkal is hidegebb lehet az ilyenkor megszokottnál.

Az Időkép szerint február végére jelentős mennyiségű hideg levegő halmozódik fel Szibériában és Kanada felett. Számunkra a szibériai levegő érdekes, ez szokott ugyanis a felelős lenni a kemény európai telekért.

null

null

A felhalmozódott légtömeg azonban csak akkor ér el felénk is, ha legyengül a nyugatias áramlás – és pont ez körvonalazódik most. A szakemberek szerint egy nagy kiterjedésű blokkoló anticiklon alakulhat ki Észak-Európa felett. Ez egyrészt megakadályozza, hogy a nyugatról érkező ciklonok enyhébb levegőt hozzanak keletebbre, másrészt a déli peremén keleties áramlással szállítódhat a kontinentális eredetű, fagyos, száraz levegő Európába.

Ha ez megtörténik, akkor az ilyenkor szokásos hőmérsékleteknél akár 4-8 fokkal hidegebb levegő érkezhet Európába a jövő hét második felében – áll a prognózisban.

A szakemberek szerint a Kárpátok vonulata egy darabig gátat szab majd az erős lehűlésnek, de a legfrissebb számítások szerint február utolsó hétvégéjére ide is betörhet a több fokkal hidegebb levegő.

Ha így lesz, éjjelente -10, -15 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet a térségben, de még napközben is pár fokkal fagypont alatti értékeket mérhetünk.