Hóátfúvás miatt lezárt útszakasz a Vas megyei Mersevát és Kemenesszentmárton között. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Rekordhideg volt Kékestetőn – ez várható ma az országban

Kékestetőn a nappali maximum is mínusz 10 fok alatt volt vasárnap, vagyis a „legmelegebb” órákban is csak eddig emelkedett a hőmérséklet, ezzel megdőlt a legalacsonyabb maximumhőmérséklet napi rekordja.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat már reggel azt írta: vasárnap volt a mostani tél eddigi leghidegebb reggele. Országos átlagban is mínusz 9 fok alatt voltak az értékek. A leghidegebb Kékestetőn volt, ott mínusz 17,2 fokig hűlt a levegő.

Kékestetőn napközben sem sokat melegedett a levegő, csupán mínusz 11,1 fokig emelkedett a hőmérséklet. Mostanáig a február 25-ei legalacsonyabb maximum-hőmérsékleti rekord mínusz 9,2 fok volt, amelyet ugyancsak Kékestetőn mértek 1986-ban.

Ez várható hétfőn

A meteorológiai szolgálat szerint hétfőn dél felől ismét havazás kezdődik, hétfő éjfélig délnyugaton, délen 5 cm körüli vagy helyenként efeletti igen laza szerkezetű porhó hullhat, másutt (északon kisebb valószínűséggel) helyenként lepel-2 cm hó valószínű.

A hóval borított tájakon az olykor erős (45-60 km/h) északkeleti szél elsősorban a Dunántúl nyugati és déli felében hófúvást okozhat. Hétfő délutántól, estétől az ország déli részein a már frissen lehullott havat is hordhatja a szél.

A legalacsonyabb hőmérséklet ma reggelig, illetve az előttünk álló éjszaka

az Északi-középhegység térségében és esetleg a Dunántúl nyugati részén helyenként -15 fok köré csökkenhet.

Hóátfúvás miatt lezárt útszakasz a Vas megyei Mersevát és Kemenesszentmárton között. MTI Fotó: Bodnár Boglárka