Fotó: pixabay

Magyar orvosok tettek csodát a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrekkel

Senki nem vállalta a világon a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár, Rabia és Rukiya szétválasztását. Végül jöttek a magyar doktorok, és végrehajtották az orvosi csodát.

A most 2 éves Rabia és Rukiya a koponyájuknál nőtt össze, az agyuk külön-külön kifejlődött, az agykéreg viszont összetapadt. A Blikk szerint a gyermekek közös fő agyi szállítóér-hálózaton osztoztak. Szétválasztásukat a világon sehol nem vállalták, de egy magyar orvoscsapat, dr. Csókay András, dr. Pataki Gergely és dr. Hudák István úgy látta, segíteni tud a piciken.

null

null

A csapat múlt vasárnap utazott a bangladesi fővárosba, Dakkába, ahol végrehajtották a beavatkozást. Először három órán keresztül érfestéssel vizsgálták a kislányok agyi keringését, majd egy ötórás műtét következett, mely során lezárták a nagy és még 24 kiseb vénát.

A gyermekek mosolyogva ébredtek, még össze vannak nőve, de agyuk mostantól külön-külön működik, ez pedig a szétválasztás legfontosabb lépése.

„Nagyon fontos volt a teljes precizitás. Egyik gyermek sem sérülhetett vagy halhatott meg, hiszen ez a másik életét is örökre megnyomorította volna. Húsz százalék esélye volt, hogy meghalnak a gyerekek.”

– idézte a Blikk dr. Hudák Istvánt.

Fotó: pixabay