Néhány pilóta képes csak landolni ezen a repterén – videók

Néhány pilóta képes csak landolni ezen a repterén – videók

A Himalája csúcsai között bújik meg Bhután egyetlen nemzetközi légikikötője, a Paró-i Nemzetközi Repülőtér, mely amellett, hogy rendkívül rövid, a megközelítése is idegőrlő körülmények között történik. A világon csak páran tudják letenni ide a gépet, mutatjuk, hogyan is fest egy landolás.

A Paró-i Nemzetközi Repülőtér futópályája mindössze 1981 méter – írta a HVG. Hogy érezd a rövidségét, eláruljuk: a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 13R/31L futópályája 3010 méteres, míg a 13L/31R 3707 méteren nyújtózkodik.

Paro repterére a világon alig pár pilóta tudja letenni a gépet. 2011-ben még 8 ilyen pilótáról szóltak a hírek, 2016-ban már 10 képzett szakembert emlegetett a brit sajtó, a legfrissebb infók szerint jelenleg 10 és 20 között van azon kapitányok száma, akik sikerrel tudnak itt landolni.

A reptérhez külön spéci kiképzést kapnak a pilóták. A betoncsíkhoz sziklák között kell belavírozni, gyakorlatilag talajszinten, és az utolsó fordulóig nem is látszik a pálya. Miután a pilóta megpillantja (robotpilóta szóba sem jöhet, a reptérnek pedig nincs radarja, hogy beirányítsa a gépet), mindössze másodpercei vannak arra, hogy letegye a gépet.

Ezt látja a pilóta:

Itt pedig egy landolás a földről nézve:

A felszállás is ki van centizve: