A Tienkung-1 (fotó: phys.org)

Irányíthatatlan űrállomás zuhan a Földre heteken belül – itt csapódhat be

Pontos adatok érkeztek a bolygónk felé zuhanó kínai Tienkung–1 űrállomás darabjainak lehetséges becsapódási dátumáról, a szakemberek azt is látják, hogy mely területet érinti a törmelékeső.

A magyarul Mennyei Palota-1 nevű űreszközzel másfél éve szakadt meg a rádiókapcsolat – idézte fel a HVG. Már azóta tudni lehetett, hogy az irányíthatatlan állomás valamikor a Földre fog zuhanni. A dátum mostanra vált kvázi biztossá.

Az Európai Űrhivatal (ESA) darmstadti mérnökeinek legfrissebb számításai szerint a 8500 kilós űrlabot valamikor március 29. és április 9. között lép majd be a légkör alsó rétegeibe. Az állomás jelentős része elég, számítások szerint azonban néhány nagyobb – több mint 100 kilós darabja – becsapódhat. A prognózis szerint a darabok nem egy adott területre érkeznek, hanem 1000-1200 kilométeren szétszóródva.

Egy harvardi asztrofizikus, Jonathan McDowell az alábbi területet jelölte meg a nagyobb darabok lehetséges becsapódási helyszínének:

Fotó: Wikipedia

Mindent összevetve azonban senkinek sem kell félnie, hogy fejbe kólintja egy darabka űrállomás. A szakemberek azonban óva intenek mindenkit, hogy a darabokat bárki is fogdossa, érintésük ugyanis veszélyes lehet.

A Tienkung-1 (fotó: phys.org)