Báró (MTI Fotó: Komka Péter)

Csoda: hazatért Báró, a halottnak hitt magyar gólya

Már-már attól féltek a szakemberek, hogy elpusztult Őrhalom jeladós gólyája, Báró azonban vasárnapra rácáfolt minderre: épségben hazatért bekamerázott fészkébe.

Báróról még szombaton cikkezett a Szabad Föld. A lapnak Orbán Zoltán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője elmondta, aggodalomra ad okot, hogy a madár még nem ért haza, ráadásul 2017 szeptembere óta nem adott magáról jelet. A szakember akkor azt nyilatkozta, lehet, hogy csak a jeladó romlott el, de sajnos egyre valószínűbb, hogy oda lett a gólya.

A történet szívmelengető fordulatot vett: vasárnap megérkezett Báró a bekamerázott fészkébe. Az alábbi képre kattintva nézheted is az élő közvetítést a Báró-lakról:

Báró fészke

Báró egyébként nem a hazai gólyaállomány fő telelőterületén, Szudánban és Csádban vészeli át a hideg évszakot, csupán Izrael térségéig vonul. Mivel a távolság jóval kisebb, Báró mindig korábban szokott érkezni a többieknél.

Nem Báró volt idén az első

Báró előtt már hetekkel feltűnt a minden bizonnyal elsőként hazatérő gólya. A madarat Valentin-nap előtt Vas megyében, Vassurányban látták:

Báró (MTI Fotó: Komka Péter)