Kamion halad a hófúvásban az M7-es autópályán Letenye közelében 2018. február 27-én. MTI Fotó: Varga György

-10 fok, havazás, hófúvás rohanja meg az országot, itt van, mikor ér ide

Visszatér a tél a hosszú hétvége után, ráadásul nem is akárhogy: havazás, hófúvás és kőkemény fagyok hirdetik néhány napon belül, hogy még csak a naptár szerint van tavasz, valójában a tél az úr.

Az Időkép előrejelzése szerint szombaton ugyanis egy mediterrán ciklon hoz sokfelé kiadós csapadékot, majd vasárnap hajnaltól a ciklon hátoldalán erőteljes északias áramlással hideg, szibériai eredetű levegő zúdul a Kárpát-medencébe.

A jelenlegi számítások szerint a csapadék zöme szombaton várható – írta a portál.

Kezdetben eső fog esni, majd a hideg levegő beáramlásával egyidejűleg egyre többfelé havas eső, havazás, helyenként intenzív havazás válthatja fel az esőt. Az Alpokalján és északon, északnyugaton van esély arra, hogy akár több centi vastag friss hó hulljon.

A kellemetlen életérzéshez szombaton az északias, erős, viharos lökéseket is hozó szél is hozzájárul. A havas tájakon, nyugaton, északnyugaton hófúvás sem kizárt.

Lehűlés jön, de még mekkora

A portál szerint szombaton nagyjából még 5 és 10 fok között alakul a csúcshőmérséklet, vasárnapra viszont nagyot hűl az idő:

az ország jelentős részén egész nap fagyhat, de a melegebb déli tájakon is csak kevéssel melegedhet fagypont fölé a levegő. Az Időkép szerint a többfelé erős szél ráadásul tovább rontja majd hőérzetünket. Jelentős csapadékra ezen a napon már nem kell számítani, inkább csak északon, északnyugaton fordulhat elő kisebb havazás, hózápor.

A prognózis szerint a jövő hét első napjaiban is téliesen hideg, gyakran szeles időre van kilátás,

éjszakánként a derült, hófedte tájakon akár -10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

Frissebb cikkünk a témában:

Kamion halad a hófúvásban az M7-es autópályán Letenye közelében 2018. február 27-én. MTI Fotó: Varga György