Megint szibériai hideg érkezik: mínusz 15 fokkal indul a jövő hét

Megint szibériai hideg érkezik: mínusz 15 fokkal indul a jövő hét

Ha már elpakoltad a téli kabátot, jobban teszed, ha előszeded: a meteorológusok szerint a vasárnap érkező lehűlés -15 fokot is hozhat a jövő hét elején. Ja, és az országos, kiadós mennyiségű csapadékot majdnem elfelejtettük megemlíteni.

Hogy ismét bekeményít a tél, ráadásul a hideg mellett havazással, hófúvással teszi mindezt napokon belül, már tegnap megírtuk.

Most az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését böngészve azt láttuk, hogy még hidegebb jöhet annál, mint amiről kedden szóltak a hírek.

Ábra: met.hu

De menjünk sorjában. Március 15-én a szakemberek szerint közepesen és erősen felhős időszakok és területek váltakoznak, emellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, napközben szórványosan alakul ki eső, zápor. Estétől délnyugat felől megvastagszik a felhőzet, és egyre többfelé valószínű eső. A déli, délkeleti szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 15 fok között alakul, délnyugaton lesz a melegebb.

Március 16-án borult lesz az ég, és egy délnyugat felől az országon lassan átvonuló csapadékzónából esőre kell számítani, majd késő délutántól délnyugat felől szakadozni, csökkenni kezd a felhőzet. A szél délkeletiről délnyugatira, nyugatira fordul, és a Dél-Dunántúlon többfelé meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 7 és 12 fok között alakul, de a Dél-Dunántúlon 14, 15 fok is lehet.

Március 17-én, szombaton szintén a ború tematizálja a napot, ráadásul országos, kiadós csapadékra kell számítani.

A hajnali óráktól dél, délnyugat felől eső kezdődik, amelyet északon már délelőtt hó válthat fel. Délután főként keleten és délen – a havazásba átmenet előtt – átmenetileg fagyott eső, ónos eső is eshet. Késő estére a délkeleti tájak kivételével az ország nagy részén hótakaró kialakulása várható. Az északkeleti, északi szél folyamatosan erősödik, estére nagy területen viharossá fokozódik, ezért hófúvások kialakulására kell számítani.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +6 fok között alakul, délen lesz az enyhébb idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet délelőtt áll be, 1, 8 fok várható, majd gyorsan hűl a levegő.

Március 18-án, vasárnap nagy területen elvékonyodik, helyenként fel is szakadozik a felhőzet. Éjszaka jelentősen gyengül a csapadékhajlam, napközben szórványosan valószínű kisebb havazás, hózápor. Az északkeleti, északi szelet erős, kezdetben helyenként még viharos lökések kísérik, majd délutánra mérséklődik a légmozgás. A nap első felében hófúvások még kialakulnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és -10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és -6 fok között várható, északnyugaton lesz a hidegebb idő.

Betoppan a farkasordító hideg

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint március 19-én, hétfőn felszakadozik a felhőzet, többnyire erősen vagy közepesen felhős időre számíthatunk. Helyenként hószállingózás, kisebb havazás előfordulhat. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -10 fok között, a szélvédett, vastag hóval borított, gyengén felhős tájakon -10 fok alatt várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet -4 és +2 fok között valószínű.

Március 20-án, kedden többnyire erősen vagy közepesen felhős időre van kilátás. Helyenként hószállingózás, kisebb havazás előfordulhat. Az északkeleti szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4 és -9 fok között, a szélvédett, vastag hóval borított, gyengén felhős tájakon -10 fok alatt valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és +3 fok között várható.