Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park/Forgách Balázs

Hazatért az első gólya a Körös-Maros Nemzeti Parkba

Bár pont most erősít rá a tél, a jelek szerint a gólyák már érzik a tavaszt: újabb madár tért haza, ezúttal a Dél-Alföldön örülhettek neki.

A napokban írtuk meg, hogy hazatért Őrhalomba Báró, akiről hosszú idő óta nem tudtak semmit a szakemberek, ugyanis elromolhatott a gólya jeladója. Már a legrosszabbra gondoltak, mikor a madár feltűnt a fészkén, örömöt szerezve az egész településnek.

Báró után a Körös-Maros Nemzeti Parkba is befutott az első gólya. Amint azt a park március 13-án a honlapján hírül adta, az első fehér gólya a Kígyósi-puszta részterületén landolt.

„Az igazgatóság munkatársai a reggeli órákban pillantották meg ugyanabban a fészekben, ahová évek óta visszajár. A korábbi években is ez a gólya volt az első, de általában a mostaninál korábban, március 1. környékén már megjelent”

– áll a bejegyzésben.

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park/Forgách Balázs

A most visszatérő hím egyed, biztos hogy négy évnél idősebb, hiszen ivarérett madárról van szó, de egyedi jelölés híján a pontos életkorát nem ismerik a szakemberek. Bizonyára a tojó is hamarosan követi majd párját. A fehér gólyák április közepe táján rakják le tojásaikat, melyekből május közepén kelnek ki a fiókák. A kicsik általában július első felében, közepén repülnek ki a fészekből.

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park/Forgách Balázs

A Kígyósi-puszta környezetében az utóbbi években általában 61 pár gólya fészkelt. A térségben most kitűnő a táplálékkínálat, a fokozottan védett területen sok helyen van vízborítás és bőven akadnak békák, gőték – írták a honlapon.

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park/Forgách Balázs