A Csömödéri Állami Erdei Vasút (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Pontosan látszik, hol mennyi hó hull szombat estig – térkép a cikkben

A március 15-i havazás csak egy csipetnyi bemutató volt abból az időből, ami szombaton fut be. Egy mediterrán ciklon komolyabb hótakarót ígér, mutatjuk, hol mennyi téli csapadékra számíts.

Amint azt az Időkép legfrissebb előrejelzésében megírta, az északkelet felől Közép-Európa felé zúduló hideg levegő a Földközi-tenger medencéje fölé érve, összekeveredve az ottani enyhe, nedves légtömeggel egy mediterrán ciklont generál, mely igencsak barátságtalan, csapadékos időjárást hoz a hosszú hétvége harmadik napján.

A mediterrán ciklon szombaton toppan be hazánk területére, mely a portál szerint a téli csapadékfajták egész tárházát felvonultatja. A szakemberek szerint a dél felől közelítő csapadékzóna délutánra az északi tájakig jut. Kezdetben eső várható, viszont délutántól – ahogy észak-északkelet felől elkezd beáramlani a hideg levegő – elsősorban nyugaton, északnyugaton és északon havazás, helyenként intenzív havazás váltja fel az esőt. A prognózis szerint az ország keleti, délkeleti felén késő délutántól nagy területen hullhat fagyott eső, helyenként ónos eső sem kizárt.

Az Időkép készített egy térképet, melyen azt látod, hogy szombat estig hol mennyi hóra számíts:

Fotó: Időkép

Ha még ez nem lenne elég, akkor még az északira, északkeletire forduló szél is feltámad, főként az Alföldön és az Északi-középhegységben viharos lökésekre is számítani kell. Északon akár komolyabb hófúvás kialakulhat, magasabb hótorlaszokat építhet a szél.

A csapadékzóna vasárnap lassan észak felé távozik, kezdetben még több helyen, délután inkább már csak északon fordulhat elő hószállingózás, gyenge havazás – áll az előrejelzésben. A szél fokozatosan mérséklődik, de nyugaton és északkeleten kezdetben még előfordulhat hófúvás. A csúcshőmérséklet az ország nagy részén fagypont alatt marad.

Mielőtt még temetni kezdenéd a havazást: hétfőn napközben dél felől újabb mediterrán ciklon érkezhet havazással, felerősödő széllel. Plusz még durva mínuszok is várhatók:

A Csömödéri Állami Erdei Vasút (MTI Fotó: Máthé Zoltán)