A hófúvásban az árokba csúszott kamion a 37-es számú főúton Gesztely közelében 2017. január 18-án. MTI Fotó: Vajda János

Veszélyjelzés minden megyében – így csap le a tél szombaton

Jelentős mennyiségű csapadékra, hófúvásra és ónos esőre is számítani kell március 17-én, a várható helyzet miatt az ország összes megyéjére veszélyjelzést adott ki az Országos Metorológiai Szolgálat. Ha nem élet-halál kérdése, ne ülj autóba!

Meglehetősen vehemensen tér vissza a tél a hétvégén egy mediterrán ciklonnak köszönhetően, mely a szakemberek szerint olyan helyzetet is teremthet, mint a 2013-as márciusi havazás, mikor is mindenki telefonjára záporozott a belügyminisztériumi SMS, hogy üljön át másik autóba, ha az övé megadta magát valami hótorlaszban.

A veszélyes körülményekre a Magyar Közút is hosszas közleményben figyelmeztetetett. A közútkezelő 700 munkagéppel, 4000 emberrel várja a visszatérő telet, emellett azt kéri, csak megfelelő műszaki állapotban lévő, megfelelő felszereltségű autóval indulj útnak, és csak akkor, ha az okvetlenül szükséges.

Minden megyében veszélyjelzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható időjárás miatt szombatra az ország összes megyéjére figyelmeztető előrejelzést adott ki. Amint azt prognózisukban írták, a reggeli óráktól délnyugat felől terjedve jelentős mennyiségű (általában 10-20 mm) csapadék várható az országban, amelyek halmazállapota eleinte eső formájában valószínű, majd északkelet felől egyre nagyobb területen havazásba, az Alföldön ónos esőbe, fagyott esőbe válthat a halmazállapota.

Fotó: met.hu

A délutáni óráktól északkelet, illetve északnyugat felől egyre nagyobb területen havazásba vált a csapadék. Az ország északkeleti harmadában és az Alpokalján 5-10 cm körüli, általában az ország északi felében 5 cm körüli hó hullhat, ennél kisebb mennyiségű megmaradó hó a Dunántúl déli felében valószínű.

Fotó: met.hu

Hófúvásra általában az ország északi területein számíthatunk, erős hófúvásra az Északi-középhegységben, annak előterében, kiemelten a Bodrogközben számíthatunk, ezeken a részeken viharos (60-80 km/h, kis területen akár efeletti) széllökések valószínűek.

Fotó: met.hu

Fotó: met.hu

Szombaton a késő délutáni, esti óráktól általában az ország délkeleti harmadában ezen belül kiemelten az Alföldön, annak is főként egy délnyugati-északkeleti tengelyében az eső, illetve időszakos havazás mellett jelentős mennyiségű ónos eső vagy – bizonytalan módon – fagyott eső hullhat az éjféli órákig.

Fotó: met.hu

A hófúvásban az árokba csúszott kamion a 37-es számú főúton Gesztely közelében 2017. január 18-án. MTI Fotó: Vajda János