Fotó: Pixabay

Baleset egy budapesti laborban, ebola miatt kórházban egy kutató

Filovírussal végzett munka során baleset történt az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában (NBL), az érintett laboratóriumi dolgozó egy hete kórházban van, megfigyelik. A víruscsaládba tartozik az Ebola és a Marburg vírus is.
Az esetről elsőként a Washington Post nyomán az Index írt pénteken késő délután.

A cikk szerint a WHO bejelentette, hogy ebola elleni kísérleti vakcinákat és gyógyszereket küldött Magyarországra, hogy ezekkel kezeljenek egy laboratóriumban dolgozó tudóst, aki még április elején került kapcsolatba a vírussal. A Washington Post írása arra is kitért, hogy a vírussal való megfertőződés általában az esetek 50 százalékában végzetes kimenetelű.

A cikk megjelenésével szinte egyszerre közleményt adott ki az Országos Közegészségügyi Intézet az MTI-n. Mint írták, a Nemzeti Biztonsági Laboratórium munkatársai az ilyen esetekre kidolgozott laboratóriumi protokollt végrehajtva megtették a szükséges intézkedéseket. Az érintett laboratóriumi dolgozó a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László telephelyén, speciálisan kialakított egységben 7 napja áll megfigyelés alatt.

A kórház szakorvosai folyamatosan figyelemmel kísérik az állapotát, a dolgozón a megfigyelés alatt az oltási reakción kívül más tünetet nem észleltek – tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) tájékoztatták a balesetről, azóta folyamatos a kapcsolattartás a WHO-val, naponta adnak tájékoztatást, és a WHO a megtett intézkedéseken felül mást nem tart szükségesnek. A WHO segítségével a vírus elleni oltóanyag 24 órán belül Magyarországra érkezett, és az érintett laboratóriumi szakember megkapta. Megérkezett a kísérleti fázisban lévő vírusellenes szer is.

A közleményben hangsúlyozták: a baleset után azonnal megtették a szükséges intézkedéseket, „ennek eredményeképpen a többi munkatársra, illetve a lakosságra az eset veszélyt nem jelent”.

A Filovírus-családba tartozik az Ebola és a Marburg vírus, mindkettő vérzéses lázzal jár.

Fotó: Pixabay