Jégeső Budapesten (Fotó: MTI/Kallos Bea)

30 fok is lehet ma, aztán jön a hidegzuhany – részletek

Inkább nyár lesz, mint tavasz a hét harmadik napján: rengeteg napsütésre, száraz időre és 25-30 fok közötti melegre készülj. És becsüld meg, csütörtökön elromlik minden.

Szerdán az Időkép szerint északon, északkeleten több, máshol kevesebb felhő lesz az égen, több órára kisüt a nap, jelentéktelen zápor csak néhol fordulhat elő. Élénk, helyenként erős délnyugati széllel ismét melegebb levegő áramlik fölénk, így délutánra 25 és 30 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Csütörtökön aztán befut az, amiről már tegnap is írtunk, de mostanra már jobban körvonalazódtak a részletek. Az előrejelzés szerint északnyugat felől egy hidegfront éri el térségünket, északnyugaton már reggeltől borongós időre van kilátás, ezzel szemben az ország délkeleti felén még több-kevesebb időre kisüt a nap.

A front átvonulását nagy területre kiterjedő, jelentős csapadék nem fogja kísérni, északon, északnyugaton pár mm eső, a déli és keleti tájakon záporok, helyenként zivatarok jelezhetik érkezését. Többfelé feltámad viszont az északira, északnyugatira forduló szél.

Az Időkép szerint a hidegfront durva hőmérsékleti kontrasztot hoz: a Miskolc-Nagykanizsa vonaltól északnyugatra csupán 14 és 19 fok között alakul a csúcshőmérséklet, máshol még 20-26 fokot mérhetünk, délkeleten lesz a legmelegebb.

Változékony idő a front után

Péntekre elvonul a front, és változóan felhős-napos száraz időre van kilátás. Mérséklődik, majd nyugaton, északnyugaton délire-délkeletire fordul és ismét megélénkül a légmozgás. Hajnalra felfrissül a levegő, főként az északi megyékben csökkenhet 10 fok alá a hőmérséklet, délután pedig 18-24 fokra készülhetünk.

Hétvégén déli-délkeleti áramlással melegebb levegő érkezik fölénk, a csúcshőmérséklet újra többfelé eléri, illetve kevéssel meg is haladja majd a 25 fokot – olvastuk az Időképen. A napsütés azonban nem lesz zavartalan, többször megnövekedhet a gomolyfelhőzet, és több helyütt kipattanhatnak záporok, zivatarok is.

Jégeső Budapesten (Fotó: MTI/Kallos Bea)