Allergia (fotó: Pixabay)

Gomolygó pollenpokolt videóztak a festői hegyoldalban, már a látványától fulladunk

Az allergiások megelevenedett rémálmát sikerült videóra venni egy gyönyörű ausztriai vidéken: az erdőben és a fák felett úgy gomolygott a pollen, mint a vaskos köd.
A videó a salzburgi járásban található Maishofen közelében készült április 28-án írta a Severe Weather Europe a Facebook-oldalán, ahol megmutatta a felvételt:

https://www.facebook.com/severeweatherEU/videos/2217051128517976/

Pázsitfű, hogy miért kell létezned?

Hazánkban egyébként pont most a hosszó hétvégén durrant be a pázsitfűfélék pollenszórása, pollenjük már többfelé tüneteket okozó koncentrációban lehet jelen – figyelmeztetett az Országos Közegészségügyi Intézet pénteken a hivatalos Facebook-oldalán közzétett jelentésében.

A nyárfaszösz is szállni kezdett a napokban, de a közlemény szerint a közhiedelemmel ellentétben ez nem allergizál, akinek ebben az időszakban allergiás tünetei jelentkeznek, nagy valószínűséggel a pázsitfüvek pollenjére érzékeny.

A tavasszal virágzó szélbeporzású fák pollenszezonja hamarosan véget ér, bár egyes fajok – például a nyír, a kőris, a tölgy – pollenje még okozhat tüneteket – áll az MTI által idézett tájékoztatásban. Nem jelentős allergén, de nagy mennyiségben szóródhat helyenként a fenyőfélék pollenje, ami halványsárga por formájában időnként nagyobb mennyiségben ülepedhet ki a levegőből – olvasható a közleményben.

A modern élet a ludas

Elsősorban a modern életvitel és a szelektált érintkezés a környezettel áll a hátterében annak, hogy a fejlett társadalmakban egyre több az allergiás ember – mondta Csoma Zsuzsanna, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet allergológus főorvosa vasárnap reggel az M1 aktuális csatornán.

Az adásban elhangzott az is, Magyarországon mintegy kétmillió allergiás él (és minimum egy közülük hírszerkesztőként dolgozik – szerk.). A szakember elmondta, a betegség bárkinél kialakulhat, igaz, a családi halmozódás és a genetikai háttér növelheti valószínűségét.

Allergia (fotó: Pixabay)