Jégeső Budapesten (MTI Fotó: Kallos Bea)

5 centis jéggel, felhőszakadásokkal toppan be a május – itt a menetrend

Május első napjaiban is folytatódik az a forró tavasz, amit az április vége hozott el. Ugyanakkor heves viharokra is készülni kell, melyeket nagyobb jégverés is kísérhet.

Minderről az Időkép legfrissebb előrejelzéséből értesültünk. A prognózis szerint május elsején, kedden napközben inkább csak keleti határ mentén, majd estétől dél felől szórványosan – legnagyobb valószínűséggel a középső országrészben – fordulhat elő zápor, zivatar.
Szerdán már többfelé kell számítani viharokra, ráadásul a meteorológusok szerint

a hevesebb gócokat az intenzív villámtevékenység mellett felhőszakadás, akár 2-5 centiméter átmérőjű jég és viharos erejű széllökések kísérhetik. Zivataroktól függetlenül is többfelé élénk, főként a középső tájakon erős lehet a délkeleti szél.

Az enyhe hajnalokat követően kedden 24-29, szerdán 25-31 fokot mérhetünk napközben.

Csütörtökön az Időkép szerint keleten, északkeleten alig lesz felhő az égen, szinte zavartalanul süt majd a nap. Ugyanakkor nyugaton, délnyugaton erős lesz a gomolyfelhő-képződés, és főként arrafelé találkozhatunk záporral, zivatarral. Maradnak a nyárias értékek: 26-31 fokot mutat majd a hőmérő.

Pénteken aztán ismét többfelé ázhatsz bőrig. Az előrejelzés szerint legfőképp a Dunántúlon nő meg a hevesebb zivatarok kialakulásának esélye, ott akár több helyen is előfordulhat felhőszakadás, jégeső. Nyugaton 23-25, máshol továbbra is 26-31 fok lesz majd várható. A keleties szelet zivataroktól függetlenül is gyakran élénk, helyenként erős lökések kísérhetik mind a két napon.

A hétvége nagyjából a hét napjainak időjárását követi: fülledt meleg lesz záporokkal, zivatarokkal.

Jégeső Budapesten (MTI Fotó: Kallos Bea)