Zivatar Budapesten, a Fővám téren 2017. augusztus 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Veszélyjelzés a fél országban: durva zivatarokkal indulhat a csonka munkahét

Több megye is sárgul a meteorológia figyelmeztető térképén a szerda tekintetében, mely szerint sokfelé kell számítani egy-egy vehemensebb zivatarra. A szép nyárias idő viszont folytatódik, 32 fok is lehet.

A háromnapos munkahét első munkanapján, szerdán folytatódik a nyárias idő – írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Tiszántúlon gyengén felhős lesz az ég, másutt a többórás napsütés mellett a déli óráktól számíthatunk erőteljes gomolyfelhő-képződésre, és elsősorban a Dunántúlon várható zápor, zivatar, egy-egy hevesebb zivatar is kialakulhat.

A várható zivatarok miatt a meteorológiai szolgálat a komplett Dunántúlra figyelmeztetést adott ki május másodikára:

Fotó: met.hu

A nap folyamán délkeleti szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarban átmenetileg viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10 és 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 32 fok között valószínű, keleten lesz a melegebb.

Csütörtökön északkeleten túlnyomóan derült lesz az ég, a Dunántúl déli és nyugati részén ugyanakkor erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. A két terület között nagyobbrészt napos idő valószínű. A Dunántúl déli és nyugati tájain több helyen, a középső országrészben néhol alakulhat ki zápor, zivatar. A keleti szél megélénkül, a Dunántúl déli felén nagy területen megerősödik. Zivatarok környezetében a szél viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között várható.

Pénteken többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, és szórványosan (az Alföldön kisebb eséllyel) valószínű zápor, zivatar. Az északkeleti, keleti szél a Dunántúlon megerősödik. Zivatarok környezetében a szél viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 26 és 31 fok között várható, de a Nyugat-Dunántúlon egy-két fokkal mérsékeltebb lehet a felmelegedés.

Zivatar Budapesten, a Fővám téren 2017. augusztus 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd