Szennyező anyag miatt fagyasztott zöldséget hív vissza a METRO

Szennyező anyag miatt fagyasztott zöldséget hív vissza a METRO

Magas kadmiumtartalma miatt kellett kivonnia a forgalomból a METRO-nak az egyik, általa forgalmazott fagyasztott zöldséget.

A Nébih keddi közlése szerint a Chef Parajlevélről van szó.

A termék azonosító adatai:

A termék neve: METRO Chef Parajlevél
Kiszerelés: 2,5 kg
A termék tételszáma: L17349-LN04
Gyártási ideje: 15.12.2017
Minőség-megőrzési idő:15.12.2019
Vonalkód:4337182017653
Gyártó neve: Pasfrost (Belgium)
RASFF referenciaszám: 2018.1217

A bolgár hatóság tájékoztatása szerint a kifogásolt termékből az EU több tagállamába, így Magyarországra is szállítottak. Az üzletlánc felelős élelmiszervállalkozóként az érintett tételt azonnal kivonta a forgalomból, üzleteiben kifüggesztett plakátokon tájékoztatta vásárlóit az intézkedésről és értesítette a hatóságot. A termékvisszahívás folyamatát a Nébih ellenőrzi.

A METRO azt mondta, hogy a termék visszavihető a vásárlás helyére, ahol a vételárát visszatérítik. A visszahívásban más márkajelzésű, az áruházláncban forgalomba hozott fagyasztott spenót nem érintett.

A kadmium a természetben csaknem mindenütt előforduló környezeti szennyező anyag. Vegyületei erősen mérgezőek. A szervezetben elsősorban a májban és a vesében felhalmozódásra képes, bizonyítottan rákkeltő hatású. Élelmiszerekkel érintkező, nem megfelelően készített anyagokból, edényekből, eszközökből is kioldódhat, jelenléte a legkisebb mértékben sem kívánatos.