MTI Fotó: Kallos Bea

Riasztás: itt csap le rögtön a felhőszakadás

A várható heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt Budapestre és több megyére is figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, emellett sok járásban már riasztás is él a várható időjárás miatt.

Az MTI-hez szerdán kora délután eljuttatott veszélyjelzésük szerint Budapestre, Pest megyére, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém megyére adták ki az elsőfokú figyelmeztetéseket.

Szerdán a legnagyobb eséllyel és számban délután várhatók zivatarok. A délnyugati határvidéken minimális eséllyel lehet zivatar, másutt szórványosan előfordulhat. Csütörtökön ismét szórványosan – a legnagyobb eséllyel a Dunántúlon, az ország északkeleti harmadán kevésbé – várható csapadék.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint kora délután az ország középső járásaira már riasztást adtak ki a várható égzengés és eső miatt. A sárgával jelölt területeken órákon belül zuhoghat az eső:

Fotó: met.hu

A zivatarokat erős vagy viharos széllökés, intenzív zápor és jégeső kísérheti. Néhol felhőszakadás is várható, amelynek során rövid idő alatt 30 milliméternél is több eső hullhat le. Egy-egy heves zivatar is lehet, amelyhez kis eséllyel óránkénti 80 kilométeresnél erősebb szélroham és nagyobb méretű – 2 centiméternél nagyobb – jég társulhat.

A hőmérséklet szerda délután 22 és 28, késő este 17 és 22 Celsius-fok között alakul. Csütörtökön a minimumhőmérséklet 8 és 16, a maximumhőmérséklet 25 és 28 fok között várható.

Megismétlődik a keddi jégverés?

Május 8-án jégesővel kísért zivatarok pattantak ki több helyütt az országban, a heves viharokról készült videókat az alábbi cikkünkben mutattuk meg:

MTI Fotó: Kallos Bea