Felhőszakadás (MTI Fotó: Földi Imre)

Radarkép, veszélyjelzés: így csap le az esős lehűlés

Hétfő kora reggel az ország déli, délnyugati felében élők borús időre ébredtek, mely már azt a lehűlést hirdeti, mely nyomán durván 10 fokot zuhan a hőmérséklet a hétvégi meleghez képest a hét első napjaiban. Több megyében figyelmeztetés él a várható csapadékmennyiség miatt, és a radarkép sem túl megnyerő.

Hogy mekkora fordulatot vesz a május, és kanyarodik vissza a kora nyárból a 15-17 fokos tavaszba, arról a hétvégén már részletesen írtunk.

Hétfő kora reggel már kézzelfogható jelei voltak ennek a lehűlésnek: délen, délnyugaton igen borúsan indult a nap. Ezt mutatta az Időkép radarképe reggel fél hét körül:

Az előrejelzés szerint május 14-én északkeleten még több órára kisüt a nap, máshol délnyugat felől egyre inkább megnövekszik a felhőzet. Délen és nyugaton sokfelé várható eső, zápor, délnyugaton zivatar is. A keleties szelet többfelé élénk, zivatarban erős lökések kísérhetik. Hajnalban 6-15, délután a Sopron-Baja vonaltól délnyugatra 17-20, attól északkeletre 20-25 fok várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint az ország nyugati, délnyugati megyéiben várható az intenzívebb záporok mellett szórványosan zivatarok kialakulása. Errefelé területi átlagban jelentősebb, lokálisan pedig nagy mennyiségű (>25-30 mm ) csapadék lehullhat.

A várható felhőszakadások miatt Somogyra, Baranyára és Zalára figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat:

Fotó: met.hu

Felhőszakadás (MTI Fotó: Földi Imre)