Horror pénzért adják idén a balatoni lángost

Horror pénzért adják idén a balatoni lángost

Ha idén is ellátogatsz a magyar tenger partjára, arra már most készülj fel, hogy lábon kihordasz egy infarktust, ha meglátod, mennyibe kerül a lángos. Szakértők szerint ennek hátterében a megugró költségek és a munkaerőhiány áll.

Nincs Balaton lángos nélkül, és már azt is megszoktuk, hogy pofátlanul túlárazzák sok helyen a kedvelt étket. Most viszont a Magyar Idők cikke szerint olyan áremelkedés jön, amitől sokan meg fogják gondolni, hogy akarnak-e sajtos-tejfölös csodát.

A lapnak Makkos Péter, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) fonyódi elnöke elmondta, jelentősen nőttek a szezonális büfések kiadásai a szakmunkás-bérminimum emelkedése, valamint a magas közterhek miatt, ami az idei árakon is meglátszik.

A cikk szerint a munkaerőhiány az elmúlt évekhez hasonlóan szintén gondot jelent, plusz idén kevesebb diákmunkásra számítanak, mivel a tapasztalatok szerint sokan külföldön vállalnak nyári munkát.

A fentiek miatt a szezonális termékek ára jelentősen megugrott. Míg korábban a sima lángosért jellemzően 3-400 forintot kellett kicsengetned, most akár 500 forintba is kerülhet egy. Ha nem csupaszon ennéd, akkor még 2-300 forintot számolj rá a feltétekre, és már meg is kapod a 800 forintos lángost.

A cikk szerint a legolcsóbb sörökért 400 forintnál sehol nem kérnek majd el kevesebbet, a félliteres ásványvíz pedig 200 forint alatt nem lesz nagy eséllyel kapható.