Havi egymilliós fizetésért vesznek fel szakácsokat a Balatonnál

Havi egymilliós fizetésért vesznek fel szakácsokat a Balatonnál

A balatoni cégek 80 százaléka munkaerőhiánnyal küszködik a szezon robbanása előtt. A magyar tenger partján óriási becsben vannak a profi szakácsok: a nagyobb helyeken annyit megkeresnek egy hónapban, mint más fél-háromnegyed év alatt.

Rengeteg Balaton parti étterem, cukrászda, fagyizó küzd munkaerőhiánnyal – írta a Népszava, megjegyezve, hogy sok helyütt a pünkösddel kezdődött a szezon. Vendégből nincs hiány, alkalmazottból viszont van. Rengeteg vendéglátós választotta ugyanis a külföldet, rengetegen dolgoznak Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Svájcban, Angliában, Írországban.

A lapnak nyilatkozó péküzletlán egyik alkalmazottja elmondta, az osztrák síterepeken dolgozók régebben még hazajöttek nyárra, de most már kint is elképesztő a hiány a jó alkalmazottakból, így a munkaadóik inkább kifizetik őket egész évre, még ha májustól októberig ötödakkora is a forgalmuk.

A lap szerint ebben a helyzetben igencsak megbecsülik a profi szakácsokat, felszolgálókat. A nagyobb éttermek havi 800 ezer-1,2 millió forintot kínálnak internetes hirdetéseikben egy szakácsnak egy hónapra a szállás és ellátás mellett, a szakképzett pincérek 500-700 ezer forinttal kalkulálhatnak jobb helyeken.

„Nemrégiben jött egy szakács a Petőfi-sétányra. Bement vagy öt helyre, s megkérdezte, mennyiért alkalmaznák. Hétszázezerről indult a licit, végül 1,1 millióért szegődött el”

– idézett a lap egy siófoki vendéglőst.

A cikk szerint a legtöbb helyen a tapasztalat számít csak, nem az igazolható szakmai végzettség. Balatonfüreden van olyan pultos, aki óránként 2000 forintot keres, de az 1000-1200 forintos órabért nagyjából mindenhol megadják.

Egy északi parti grillbár vezetője szerint ezek a bérek még mehetnek felfelé. Elmondása szerint tavaly nyáron a szomszédos éttermekből jöttek át, és 100-300 forinttal magasbb órabért ígérgettek az alkalmazottainak, csak azért, hogy menjenek át hozzájuk. Ez komoly fegyvertény: 200 forint plusz az órabérben a szezon végére több százezres különbséget jelent a bérben.