Beerbike budapesten (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Száműzték a beerbike-osokat a budapesti belvárosból

Június közepétől végleg eltűnhetnek az V. kerület sétálóutcáiról a sokak által gyűlölt beerbike-ok, továbbá segwayező turisták elől sem kell majd ugrálni.

Az V. kerületi önkormányzat képviselő-testülete ugyanis úgy döntött, a jövő hónap közepétől

tilos a használata a Belvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő gyalogutakon és gyalogos övezeteken az alábbi eszközöknek: segway, elektromos kerékpár, elektromos roller, hoverboard, elektromos gördeszka, sörbike, riksa.

A fenti eszközökről a sétálóutcákban le kell szállni, és azokat gyalogosan tolva vagy kézben tartva lehet közlekedni – írta az Index az önkormányzat közleménye nyomán. A jogszabályról a kölcsönző/bérbeadó természetes-, vagy jogi személyeknek, cégeknek tájékoztatniuk kell az eszköz használóit.

A döntés miértjeként azokat a tömeges lakossági panaszokat nevezték meg, melyek a felsorolt elektromos eszközök elterjedése miatt érkeztek. Sokszor ugyanis olyanok vezetik őket, akiknek nem kellene, mert rutintalanok/nem ügyesek, ráadásul szinte zajtalanul, ezek összessége pedig fokozottan balesetveszélyes helyzetet teremt a gyalogosforgalomra nézve.

Aki nem tartja be a rendeletet, az a cikk szerint 50-150 ezer forintos büntivel számolhat.

Beerbike budapesten (MTI Fotó: Máthé Zoltán)