Személyautó halad a szakadó esőben miközben villámlik a nyíregyházi Sóstói úton 2017. június 6-án. MTI Fotó: Balázs Attila

Mindenütt veszélyjelzés: szélviharral térnek vissza a felhőszakadások

Ha egy zavartalan, napsütéses hétvégében reménykedtél, melyet a strandon, félálomban töltenél el, ki kell ábrándítsunk. Heves zivatarok közelegnek, rengeteg megyére adtak ki figyelmeztető előrejelzést, jégverésre is számítanod kell.

Az Országos Meteorolgóiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton a fátyol– és az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütésre számíthatunk. Többfelé alakulhat ki zápor, zivatar, néhol heves zivatar is előfordulhat.

A prognózis szerint főként a Dunántúlon megélénkül a nyugati, északnyugati szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás. Zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 20 fok között, a nagyobb városokban 20 fok fölött alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között valószínű.

A figyelmeztető előrejelzés szerint a zivatarokat erős vagy viharos széllökés (45-80 km/h), jelentős/nagy mennyiségű csapadék (5-30 mm), jégeső (többnyire 2 cm alatti jégátmérővel) kísérheti. Néhol felhőszakadás (> 30, kis eséllyel > 50 mm) is előfordulhat. Egy-egy heves zivatar is létrejöhet (főként szombaton), amelyhez nagyobb méretű jég (~2, 3 cm körüli jégátmérő), károkozó szélroham (> 80 km/h) társulhat.

Az alábbi megyékben kell számítanod özönvízre:

Fotó: met.hu

A várható heves zivatarok miatt is sárgul az ország zöme

Fotó: met.hu

Személyautó halad a szakadó esőben miközben villámlik a nyíregyházi Sóstói úton 2017. június 6-án. MTI Fotó: Balázs Attila