Képünk illusztráció (forrás: Pixabay)

14 éves maffiózók terrorizálták a dorogi diákokat

Két 14 és egy 13 éves fiú tartotta rettegésben a dorogi általános iskola diákjait, volt, akit csak fenyegettek, mást bántottak is a pénzéért.

Minderről a Tatabányai Járási és Nyomozó Ügyészség számolt be honlapján, miután rablás bűntette miatt emelt vádat a három fiatalkorúval szemben.

A cselekmények elkövetésekor az I. és a III. rendű vádlottak 14 évesek, a II. rendű vádlott 13 éves volt, ők mindhárman, továbbá a sértettek is az egyik dorogi általános iskola tanulói.

A 13 éves fiú 2017 februárjában, az egyik szünetben odament a 11 éves kislányhoz, akit trágár kifejezésekkel illetett, majd megfenyegette, hogy megveri, ha nem ad neki pénzt. A fenyegetés hatására a tanuló 200 forintot átadott a fiatalkorúnak. Pár nappal később a 13 éves vádlott ismételten veréssel fenyegette meg a sértettet, és pénzt követelt tőle. A kislány félelmében 20 forintot adott a fiúnak.

A 13 éves elkövető az iskola büféjében megfenyegetett egy másik tanulót is azzal, hogy adjon neki 100 forintot, különben megveri. A fenyegetéstől a 11 éves kisfiú megijedt, és kiszaladt a büféből. Ekkor utána futott a szintén jelen lévő, és a fenyegetést halló III. rendű vádlott, aki a sértett elé állt, és ő is követelte tőle a 100 forintot, majd egyszer ököllel megütötte a gyermek hasát. A bántalmazás hatására a kisfiú 100 forintot átadott a III. rendű vádlottnak, aki azt továbbadta a 13 éves társának.

A rablások elkövetésekor a még gyermekkorú, 13 éves vádlott rendelkezett megfelelő értelmi és erkölcsi fejlettséggel ahhoz, hogy felismerje a cselekmény jogellenességét, és hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjen.

A vádiratban írtak szerint továbbá az I. rendű vádlott a tanév során az egyik 13 éves tanulót többször csúfolta, illetőleg „tockosokat” is adott neki, ezért a sértett félt tőle. Az I. rendű vádlott 2017 márciusában, Dorogon találkozott a sértettel, aki épp boltba készült, ezért 1.000 forint volt a markában. A fiatalkorú felszólította a fiút, hogy menjen vele haza, azzal az ürüggyel, hogy beszélni akar vele. Ezt követően a vádlott az otthonában pizzát akart rendelni, ezért elvette a sértett ökölbe szorított kezéből a pénzt úgy, hogy annak ujjait kifeszegette. A sértett nem mert ellenkezni. Az elkövető a pénzt pizzára költötte.

A járási ügyészség a 13 éves fiút két rendbeli, a két 14 éves elkövetőt egy-egy rendbeli rablással vádolja. Az elkövetők büntetőjogi felelősségéről az Esztergomi Járásbíróság fog dönteni.

Képünk illusztráció (forrás: Pixabay)