Újra megjelent: súlyos kórral diagnosztizáltak egy gyereket Amerikában

Újra megjelent: súlyos kórral diagnosztizáltak egy gyereket Amerikában

Félelmetes betegséggel, a pestissel diagnosztizáltak egy gyereket Idaho amerikai szövetségi államban – írta meg az Idaho State Journal az északnyugati szövetségi állam egészségügyi hatóságaira hivatkozva.

A megbetegedés az idahói főváros, Boise mellett fekvő Elmore megyében történt. Sem az egészségügyi hatóságok, sem a sajtójelentések nem hozták nyilvánosságra a beteg gyerek nevét és életkorát. Azt mindazonáltal közölték, hogy „állapota javulóban van” – idézte a lap cikkét az MTI.

Az egészségügyi hatóság járványügyi szakemberei szerint nem tudni, hogy a gyerek hol fertőződött meg, nemrégiben tért vissza ugyanis egy oregoni kirándulásról. Oregon állam Idaho egyik nyugati szomszédja.

1940 óta ez az ötödik eset, hogy valaki pestisben betegedett meg Idahóban. A legutóbbi két megbetegedést 1991-ben és 1992-ben észlelték, mindkét páciens tökéletesen felépült. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Hivatal (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban évente átlagosan hét pestises megbetegedést regisztrálnak.

A fekete halál

A pestis (más néven dögvész) a Yersinia pestis nevű baktérium által okozott fertőző betegség. Az 1894-ig gyógyíthatatlannak számító fertőzés kórokozóját a svájci Alexandre Yersin, a Pasteur intézet mikrobiológusa hongkongi kiküldetése idején fedezte fel a Wikipedia bejegyzése szerint.

Pestisdoktor ábrázolása (Paul Fürst metszete, forrás: Wikipedia)

Főként a patkánybolháról kerülhet át emberre (Paul-Louis Simond jegyezte le elsőként a fertőzés útját, a pestisbacillus–patkány–bolha–ember láncolatot), de a kór cseppfertőzéssel is terjed. Miután a bőr oxigénfelvételében zavar keletkezik, a bőr gyakran sötétkék színt kap (innen ered a „fekete halál” kifejezés).

A betegség a középkor rettegett járványa volt, a 14. században különböző becslések szerint

Európa lakosságának 30-60 százalékával – 75-200 millió embert – végzett.

Ma már antibiotikumokkal kiválóan gyógyítható, ugyanakkor mind a mai napig nem sikerült legyőzni