MTI Fotó: Beliczay László

Csillagászati vagyont buktak el a SZÉP-kártyások

Rengeteg pénz maradt a SZÉP-kártyákon a nemrég lejárt határidőt követően: közel kétmilliárd, két évvel ezelőtt adott forintot nem sikerült elköltenie azoknak, akiknek jár az a fajta juttatás.

Amint arról korábban már cikkeztünk, május 31-ig lehet felhasználni azokat a juttatásokat, melyek még 2016-ban érkeztek a SZÉP-kártyákra.

A határidő immáron közel három hete lejárt, a bankok pedig mostanra összesítették, hogy mely kártyákon mennyi pénz maradt. Az MTI híre szerint a két évvel ezelőtt feltöltött keret 98 százalékát sikerült azért elkölteni, de még így is közel 2 milliárd forint rajtamaradt az OTP Bank, az MKB Bank és a K&H Bank által kibocsátott kártyákon.

Az OTP által kezelt kártyákra a munkáltatók 77,2 milliárd forintot töltöttek fel. A béren kívüli juttatást a munkavállalók jelentős része az utolsó pillanatban használta fel – közölte a bank. Májusban 1,4 milliárd forinttal csökkent a hó végén lejáró feltöltések összege, ezen belül az utolsó egy hét alatt több mint 700 millió forintot költöttek a kártyabirtokosok pihenésre, étkezésre és szabadidős tevékenységre.

Az MKB-nál a 2016-ban utalt juttatások 1,77 százalékát, kevesebb mint 240 millió forintot nem használtak fel az érintettek. A pénzintézetnél az utolsó napokban – a pünkösdi hétvégétől a határidő lejártáig – 147 millió forintot költött el 3171 kártyabirtokos, ami átlagosan személyenként több mint 46 ezer forint költést mutat.

A határidőig a banknál 35 643 kártyabirtokos nem használta fel pénzét, amely átlagosan fejenként 6730 forintot jelent. Sokaknak közülük mindössze néhány száz forintjuk maradt a számlán, miközben 198 főnek 100 ezer forint és 267 ezer forint között volt a megmaradó pénze.

Az MKB-nál 1871 olyan munkáltatót tartanak számon, amelynek visszajár a Szép-kártyákra feltöltött összegből, miután a kedvezményezett nem használta fel a keretet; a legnagyobb visszajáró összeg 6,1 millió forint.

A K&H-nál a két évvel ezelőtt feltöltött összeg közel 97 százalékát használták fel az érintettek, a kártyákon így nagyjából 254 millió forint maradt. A pünkösdi hosszú hétvégét követő egy hét alatt nagyjából 60 millió forintot költöttek el az érintettek – közölte a pénzintézet. A kártyákon maradt pénz 40 százaléka szállás, 34 százaléka a vendéglátás, 26 százaléka pedig a szabadidő zseben maradt.

A bankok a megmaradt egyenlegeket a jogszabályi kötelezettségeiknek megfelelően június 30-ig visszautalják az érintett munkáltatóknak. A visszautalt összegekkel a cégek – a jogszabályok figyelembevételével – szabadon rendelkezhetnek.

A 2017-ben és 2018-ban kapott támogatások továbbra is felhasználhatóak a bankok szolgáltatói partnerhálózatánál.

MTI Fotó: Beliczay László