Fotó: Google Maps

Tucatszámra „rúgtak” ki diákokat egy balatonfüredi középiskolából, mert valamikor füveztek

30-40 középiskolás otthonánál jelentek meg a hajnali órákban a rendőrök a napokban egy tanár feljelentése nyomán Balatonfüreden. A diákokat előállították, az otthonukat drogok után kutatva felforgatták, az iskola igazgatójától pedig olyan ultimátumot kaptak: vagy új sulit keresnek két héten belül, vagy fegyelmi eljárás és kicsapás vár rájuk.

A Balatonföldvárt felforgató ügyről az Index írt kedden. A cikk szerint a rendőrök a múlt héten jelentek meg a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola több tucat diákjának otthonánál.

A lakásokat felforgatták, drogot kerestek, a gyerekeket előállították, vért és vizeletmintát vettek tőlük. A lap úgy tudja, egy kiterjedt, kábítószerrel kapcsolatban indult eljárás gyűrűzött be a gyerekekhez, akik többségében egy-két évvel az érettségi előtt állnak, vagy vagy éppen az érettségire készülnek.

A szülők az Indexnek elmondták: hónapokkal ezelőtt a suli kézilabdacsapatának feléről kiderült, hogy füvet szívtak. Emiatt egy tanár feljelentést tett, a gyerekeket pedig kitették a csapatból. Ezt az értesülést árnyalta a helyi kézicsapat nyilatkozata, melyet a cikk megjelenése után juttattak el a laphoz. Szerintük csak egy gyerekről volt szó, és őt sem emiatt tették ki.

A rendőrség ezután rászállt az iskolára, begyűjtötték a gyerekeket, akik , akiknek egy része éppen csak elmúlt 18, így a szülők nem is lehettek jelen a kihallgatásnál. A hajnalban összeszedett gyerekek aztán elárulták, hogy mikor és hol szívtak füvet. Kiderült, hogy többen a legutóbbi osztálykiránduláson.

És itt még nincs vége a történetnek. Miután rendőrségi ügy lett az egészből, és a diákokat úgy szedték össze, mintha legalábbis Pablo Escobar kifutófiúi lettek volna, az iskola igazgatója is lépett. Az Index szerint a vezető másnap behívatta a diákokat egyesével, és a következő választást kínálta nekik:

vagy keresnek két héten belül önként egy másik sulit, vagy egy hosszadalmas fegyelmi eljárásba csöppennek, aminek a végén kicsapják őket.

A szülők teljesen felháborodtak az eljáráson, sokan azt se tudják, milyen suliba vigyék át a gyereket így, a nyári szünet kezdete előtt. Az igazgatónővel megpróbált beszélni Balatonfüred polgármestere, Bóka István, de ő a szülőkhöz hasonlóan lepattant az intézmény vezetőjéről.

Bóka az Index szerint azt mondta, hogy régen a gyerekek stikában cigiztek, volt, hogy ittak, ma füveznek, és ez mégiscsak egy bocsánatos dolog, nem lenne szabad emiatt gyerekek életét tönkretenni.

Az ügynek a családtagokkal együtt több száz érintettje lehet.

Fotó: Google Maps