Zivatar Budapesten, a Fővám téren 2017. augusztus 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Őszies hideg ront ránk pénteken – elhűlsz, ha meglátod, mi jön

Alig, hogy magára talált a nyár, és ismét több napsütést látsz, mint felhőket, újra változik az idő, sajnos nem a jó értelemben. A hét második felében egy markáns hidegfront toppan be, kiadós csapadékot, viharos szelet és olyan lehűlést hozva, amit nem akartál átélni június utolsó harmadában.

Az Időkép szerint a szép nyáridő csütörtökig tart ki, addig egyre melegebb lesz, szerdán 32, csütörtökön 34 fok is lehet. Aztán péntek hajnalban északnyugat felől erős hidegfront éri el az országot, elrontva mindent.

A front felhőzetéből péntekre virradóra egyre többfelé várható zápor, zivatar, főként az északkeleti országrészben felhőszakadás, jégeső is, majd napközben a zivatarok egyre inkább kelet felé szorulnak vissza, de esőre, záporra még többfelé kell számítani. A portál szerint több helyen hullhat jelentős csapadék, a legnagyobb mennyiségre előreláthatólag északkeleten van kilátás. Csak a délután második felében kezd északnyugat felől csökkenni a felhőzet.

A front átvonulását viharossá fokozódó északnyugati szél és jelentős lehűlés is kíséri: a csúcshőmérséklet mindössze 15 és 25 fok között alakul, a leghűvösebb a tartósan csapadékos délnyugati tájakon lehet. 25 fokot még délelőtt délkeleten mérhetünk, délutánra azonban ott is jelentősen visszaesik a hőmérséklet – áll a prognózisban.

A front hétvégére elvonul, kisüt a nap, az időnkénti felhősödésből már csak helyenként fordulhat elő egy-egy futó zápor. Sajnos azonban elviszi a nyári életérzést is.

Szombaton még többfelé lesz élénk, erős az északnyugati szél, vasárnap inkább már csak a Dunántúlon és délen lehet élénk a légmozgás. Hajnalonként meglehetősen hűvös lesz, sokfelé 10 foknál is alacsonyabbra süllyed a hőmérséklet, napközben pedig szombaton 18-23, vasárnap 20-24 fokra számíts.

Az Időkép hosszú távú előrejelzésén jól látszik, micsoda törés lesz a nyárban. Reméljük, azért a fűtést nem kell majd bekapcsolni.

Fotó: Időkép

Zivatar Budapesten, a Fővám téren 2017. augusztus 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd