Barna medve (fotó: Wikipedia)

Pórázzal mentek medvét fogni a sajóecsegi srácok?

A szakértő szerint végleg visszatértek a medvék Magyarországra, háromról biztosan tudnak, de több is mozoghat hazánkban. A macik sajnos elkezdtek generálni egyfajta katasztrófaturizmust, pánikhangulat azonban sehol nincs.

Minderről a Magyar Idők cikkezett hétfőn. A lap körbejárta azokat a településeket, amerre medve bukkant fel a közelmúltban. A riport szerint az emberek nem rettegnek, nincs pánikhagulat.

„A medvék már régen itt élhettek a környéken a hegyekben, csak most valami miatt lejjebb húzódtak, és bejönnek a településekre. A legfontosabb, hogy a gyerekeinkre vigyázzunk, meg kell velük értetni, hogy a medve nem játék, és az állatot nem szabad piszkálni”

– nyilatkozta a lapnak egy sajókeresztúri lakos.

Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai szakreferense szavai nyomán azt írta, jelenlegi ismereteik szerint három medve egészen biztosan mozog az illetőségi területükön, de feltételezhetően további egyedek is vannak a térségben.

Gombkötő szerint gondot jelent a medvék feltűnése mentén felbuzgott kvázi katasztrófaturizmis. Mint mondta, az emberek – a közösségi oldalakat is felhasználva – hamarabb érnek oda egy-egy helyszínre, mint a szakemberek.

A Magyar Időknek Sajókeresztúron azt mondták, a közeli Sajóecsegről két fiú elindult pórázzal a kezében medvét fogni. A helyiek remélik, ha igaz a hír, nagyon remélik, hogy a fiúk nem találják meg a macküt.

„A medve nem keresi az ember társaságát, jó lenne, ha mi is hagynánk az állatokat”

– mondta Gombkötő Péter.

Barna medve (fotó: Wikipedia)