Gomolyfelhős nyári nap Debrecenben (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Sarkvidéki levegő ront ránk szombaton

Nem elírás, nem vicc, nem kamu: június utolsó napján észak felől egy hidegcsepp érkezik, mely szárazabb, hűvösebb, sarkkörön tül lehűlt légtömeget hoz a Kárpát-medencébe, emiatt vasárnap egy-két fokkal lesz csak 20 fok felett a hőmérséklet a legoptimistább becslések szerint.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szombaton észak felől hidegcsepp közelít, amely hatására szárazabb, hűvösebb légtömegek áramlanak a Kárpát-medencébe. Alapvetően napos, de szeles lesz az idő, elzárulnak az égi csapok, csak a Duna-Tisza közti sávban fordulhat elő gyenge záporeső.

Az OMSZ a Facebook-oldalán azt írta, a szombaton érkező hidegfront mögött erős északi áramlással messze a sarkkörön túl lehűlt légtömeg érkezik fölénk. Emiatt vasárnap és hétfőn a száraz, hűvös levegőben az erős júliusi napsütés hatására sem emelkedik a hőmérséklet 25 fok fölé.

Vasárnap gyengén felhős, napos időre számíthatunk, az északkeleti megyékben lehet erősebb a gomolyfelhő-képződés, és ott helyenként zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. Az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén időnként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 15 fok között alakul, de a szélvédett, derült területeken ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között valószínű.

Hétfőn napos időre van kilátás többnyire kevés, az északkeleti megyékben több gomolyfelhővel, és utóbbi országrészben néhol záporeső is előfordulhat. Az északnyugati, nyugati szél megélénkülhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 25 fok között valószínű.

Elsősorban hétfő hajnalban a szélcsendesebb tájakon 10 fok alatti minimumot is mérhetünk, sőt a környezetükhöz képest mélyebben fekvő, gyengén felhős helyeken 6, 7 fok alatti legalacsonyabb hőmérséklet is előfordulhat. A napi minimum rekordok (amelyek július első napjaiban 3, 4 fok körül alakulnak) megközelítése nem kizárt, de megdöntésükre igen kicsi az esély – írta a meteorológiai szolgálat.

Gomolyfelhős nyári nap Debrecenben (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)