Jégeső és felhőszakadás Budapesten, a Jókai térnél 2015. június 9-én. MTI Fotó: Kallos Bea

Térkép: itt csaphat le rögtön a zivatar

Számos járásra adott ki riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda kora délelőtt, ami azt jelenti, hogy arrafelé órákon belül megdörrenhet az ég. Alább mutatjuk a térképet, ha te is a sárguló területeken élsz, keresd elő az esernyőt.

Amint azt tegnap megírtuk, a folytatásban egyre melegebb napok jönnek, a hét második felében 33 fokot is mutathat a hőmérő. Ezzel párhuzamosan viszont megnő a zivatarok kialakulásának esélye.

A szerda tökéletes példa a fentiekre. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a fátyol– és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható, de az ország déli és nyugati részén több lesz a felhő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 32 fok között alakul, az Alföld középső területein lehet a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Záporokra, illetve néhol zivatarra a Dunántúlon és a Dél-Alföldön van esély, egy-egy helyen nagyobb mennyiségű csapadék is hullhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de az Észak-Alföldön időnként megélénkülhet a nyugati szél, illetve zivatarokat kísérhetik erős, viharos széllökések.

A legfrissebb veszélyjelzési térkép szerint Somogy, Baranya és Zala megye járásai sárgulnak, ezekre délelőtt fél kilenc után adták ki a riasztást. Amint azt a prognózisbban írják, egy-egy zivatar környezetében (elsősorban a déli órákig) felhőszakadás (> 25-30 mm) előfordulhat.

Fotó: met.hu

Jégeső és felhőszakadás Budapesten, a Jókai térnél 2015. június 9-én. MTI Fotó: Kallos Bea