Fotó: Tettye Forrásház

Gusztustalan, tonnás csatornaszörnyet szigonyoztak Pécsett – fotók

Soha nem látott méretű monstrummal küzdöttek meg a hét végén a pécsi szennyvíztisztító-telep munkatársai, minden szaktudásukat és találékonyságukat bevetve. Az egytonnásra hízott eltömődésről fotókat is mutattak, melyeket csak akkor nézz meg, ha már túl vagy a kajáláson.

Súlyos üzemzavarral fenyegető helyzetet hárítottak el az elmúlt napokban a Tettye Forrásház szakemberei a pécsi szennyvíztisztító-telepen – írta a cég a hétfői közleményében.

A tájékoztatás szerint egy 1,2 méter átmérőjű csőbe érkezik a város és a környező települések szennyvize, amiből először egy sűrű rács szűri ki a fél centinél nagyobb szennyeződéseket (napi 410 kilogrammnyit). Ennek a berendezésnek az egyik vezetékéig jutott el a hegy méretű, összetömörült dugó, megakasztva a szennyvíz útját.

A szakemberek másfél napig birkóztak a nehezen hozzáférhető monstrummal, végül saját gyártású, karvastagságú szigonyokkal és daru segítségével cibálták ki több darabban a dzsuvát a rendszerből.

Fotó: Tettye Forrásház

Az összefüggő masszában akadt egyebek közt

  • biciklis nadrág,
  • több tucat borotva,
  • kefe,
  • fülpiszkálók százával,
  • de a legnagyobb részét konyhai zsiradék, nedves törlő, rongy, óvszer, betét és pelenka adta.

Mutatjuk a szennydögöt:

Fotó: Tettye Forrásház

Fotó: Tettye Forrásház

Fotó: Tettye Forrásház

Fotó: Tettye Forrásház

Bár ezeket könnyen le lehet húzni a vécén, egyáltalán nem szabad, hiszen nem foszlanak szét, hanem összetömörülve komoly problémát okoznak a csatornában. Londonban például legutóbb egy 250 méter hosszú, 130 tonnás monstrum tömítette el a rendszert – írták.

Fotó: Tettye Forrásház