Hőség (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Itt a magyarázat: ezért nincs forróság idén nyáron

Bár már a július közepén is túl vagyunk, még egyetlen alkalommal sem rendeltek el idén hőségriadót, melyek tavaly és tavalyelőtt is gyakorlatilag egymást érték. Eláruljuk, miért más most minden, és azt is tudni, mi az, ami ha változik, ismét ránk ömlik az aszfaltolvasztó forróság.

Tavaly nyáron annyiszor volt hőségriasztás, hogy szinte számolni sem volt érdemes. Egy volt biztos: ezekben az időszakokban a napi csúcs sok helyütt 35 és 40 fok között alakult, és mindenki úgy várta a lehűlést, mint a messiást.

Idén azonban más a helyzet – írja az Időkép.

Dacára annak, hogy már áprilisban gyakorlatilag nyár volt – a hónap elején már 27 fokot is mutatott a hőmérséklet -, mostanáig sehol nem volt kifejezetten forró nap.

Hivatalos mérések szerint a nyár eddigi legmelegebb napján, június 12-én sem érte el sehol a csúcshőmérséklet a 35 fokot, igaz akkor az Országos Meteorológiai Szolgálat Mezőkovácsházán 34,8 fokot mért.

Lényeg a lényeg, nem volt még idén hőségriasztás, és ez a portál szerint az Európa időjárását irányító nagytérségi folyamatokban keresendő.

Mint írták, a kontinens északi-északnyugati részén gyakorlatilag hetek óta egy magasnyomású légköri képződmény, anticiklon helyezkedik el, mely újra és újra képes megerősödni, középpontja többnyire a skandináv államok fölött található. Ennek is köszönhető, hogy szokatlanul meleg, aszályos az idei nyár arrafelé, néhány napja a sarkkörön túl is 30 fok fölé kúszott a hőmérséklet.

Az északi féltekén az anticiklonok középpontja körül az óramutató járásával megegyezően áramlik a levegő, így hazánkba a tőlünk északra található magasnyomás peremén már jó ideje észak-északkelet, időnként északnyugat felől érkezik az évszaknak megfelelő hőmérsékletű, gyakran nedvesebb, labilisabb levegő. Ennek köszönhetőek a szinte mindennaposan előforduló záporok, zivatarok is az ország különböző tájain – írja az Időkép.

Ez az időjárás az előttünk álló napokban is marad, azaz hőhullámtól most sem kell majd tartani. Ha az áramlás délire, délnyugatira fordulna, akkor megindulna a komolyabb felmelegedés, de erre egyelőre kicsi az esély.

Szóval marad a zivatarokkal tűzdelt, élhető nyáridő, és ha választani kellene, inkább a mostanira szavaznánk, mint egy hét száraz, aszaló forróságra.

Hőség (MTI Fotó: Mohai Balázs)