Fotó: Bored Panda/Giles Clarke

Megdöbbentő fotók a legotthonosabb börtöncelláktól az őrületbe kergető lyukakig

Mintegy tízmillió ember tölti büntetését jelenleg rácsok mögött a világ országaiban, van, ahol százezer lakosra közel 700, van, ahol csak alig egy tucat jut. Nagyon nem mindegy azonban, hogy az ember hol tölti az előírt vezeklést. Az alábbi fotóválogatás elkalauzol az olyan cellákba, melyeknek sok család örülne, ha csak úgy megkapná, de olyanok is vannak, ahová a jóérzésű ember egy veszett kutyát nem zárna, nem hogy embertársait.

A fotóválogatást a Bored Panda készítette, kiválasztottuk közülük a legütősebbeket.

Aranjuez börtön, Spanyolország

Az aranjuezi börtön családbarát intézmény, a rabok párjukkal, gyermekeikkel is találkozhatnak. Ehhez barátságos termeket alakítottak ki, a környezet célja az, hogy a gyermek minél később tudja meg, hogy apukája vagy anyukája épp hűsöl.

Fotó: Bored Panda/Associated Press , usatoday30

Champ-Dollon börtön, Genf, Svájc

Az 1977-ben nyílt börtönben csak a tárgyalás idejére, ítélethirdetés erejéig vendégeskednek a rabok. Rengeteg nemzet polgárai megfordulnak itt, pár éve például az elítéltek/ítéletre várók mindössze 7,2 százaléka volt svájci.

Fotó: Bored Panda/swissinfo

Norgerhaven börtön, Hollandia

Az ide bekerülő elítéltek sem éppen puritán körülmények között tengetik mindennapjaikat, a cella felszereltségéhez a tévé és a hűtő is hozzátartozik, ahogy a kulturált, privát vizesblokk is.

Fotó: Bored Panda/ANP , Norwegian Correctional Service

San Quentin börtön, Kalifornia

A legendás San Quentin 1852 óta fogadja a rabokat, a maximum biztonsági fokozatú intézményben csücsült Charles Manson is. Halálsorát 2001-ben a nyugati félteke legnagyobb halálsoraként tartották számon, 2015-ben hétszáznál több elítélt várta itt a találkozást a kaszással.

Fotó: Bored Panda/Reuters , wikipedia

A vologdai börtön Oroszországban

Az orosz Alcatrazban is emlegetett bentlakásos intézményben a legveszélyesebb bűnözők ülnek napi 22,5 órában a cellájukban, a maradék kis időben mehetnek csak ki, fogadhatnak látogatókat (napi maximum kettőt). Megszökni pedig a börtönt körülvevő jeges víz miatt gyakorlatilag lehetetlen.

Fotó: Bored Panda/КАТОРЖАНИН , Briana Jones

San Pedro börtön, La Paz, Bolívia

A San Pedróban nem civil erők, hanem a rendőrség őrzi az elítélteket, akiknek egyénileg választott képviselőik vannak. Igaz, a választás folyamata nem túl demokratikus, a Bored Panda szerint gyakran késelés útján dől el a vita, hogy ki lesz az adott körlet elöljárója. Ezek az elöljárók tartják fenn a rendet a börtönben. Az elítéltek vehetnek maguknak cellákat, ha van rá pénzük, és ha ráállnak az üzletre a bentlakásos társak is. A cikk szerint a leggazdagabb raboknak privát fürdőszobája, konyhája, jakuzzija és kábeltévéje is lehet, ráadásul több emeleten is elterülhet a kis birodalmuk. Sok rab a családjával együtt él bent, mivel sokan úgy vélik, bent biztonságosabb, mint a nyomorban, kint az utcán.

Fotó: Bored Panda/Lapazlife , Daily Mail

Arcahaie-i börtön, Haiti

Az alábbi fotó mindent elárul a körülményekről, bármi mást hozzátenni felesleges:

Fotó: Bored Panda/Dieu Nalio Chery, Telegraph

Luzira börtön, Kampala, Uganda:

A Luzirában a raboknak sokkal több a felelősségük, mint a világ más börtöneiben. A rabok felelősek az élelmiszer megtermeléséért és szétosztásáért a körletükben, emellett a harmónia, a csapat moráljának és funkcionalitásának fenntartása is rájuk hárul. Kevesebb őr vigyáz rájuk, mint például az Egyesült Királyságban ülő rabokra, a rendszer pedig működik.

Fotó: Bored Panda/NTVUganda , Wikipedia

Ciudad Barrios börtön, San Miguel, El Salvador

Ezt a rácsokból álló valamit még kennelnek is túlzás lenne nevezni, nemhogy börtönnek – pedig az. A mindössze 3,6-szor 4,5 méteres cellát eredetileg arra tervezték, hogy 72 órán át tartson bent embereket, de azóta ez megváltozott, vannak olyan rabok, akik akár egy évet is eltöltenek ebben. Nem ritka, hogy harminc embert is belezsúfolnak egyszerre.

Fotó: Bored Panda/Giles Clarke

San Diego női börtön, Cartagena, Kolumbia:

Fotó: Bored Panda/Jan Banning , foxnews

Bastøy börtön, Norvégia:

A mintegy 80 épületből álló Bastøy börtön Oslo közelében található. A raboknak – bár gyilkosok és erőszaktevők is ülnek itt – a privát faház mellett könyvtár, focipálya, templom és iskola is jár többek között.

Fotó: Bored Panda/Marco Di Lauro , Bastøy prison

Bordeaux börtön, Montreal, Kanada

Ebben a börtönben olyanok töltik a napjaikat, akik két évre vagy annál kevesebb időre sitteltek le.

Fotó: Bored Panda/David-Olivier Gascon , CTV News Montreal

Női börtön a fülöp-szigeteki Cebuban:

Ebben a börtönben a csoportos táncfoglalkozás a mindennapok része, rehabilitációként tekintenek rá. A rabokról rendszeresen videó készül, melyet online publikálnak is, így bárki megnézheti, kik és hogyan töltik itt büntetésüket.

Fotó: Bored Panda/wikipedia , Adam Jasper

A Jó Pásztor börtön a kolumbiai Bogotában

A békés hangzású börtön is „túlnépesedéssel” küzd: a korábban 2 főre tervezett cellákban 10, de nem ritkán közel 20 elítélt él. Rendkívül elharapózott az erőszak, melyet éves parádékkal és szépségversennyel próbálnak feledhetővé tenni.

Fotó: Bored Panda/Associated Press , Australian Broadcasting Corporation

Desembargador Raimundo Vidal Pessoa börtön, Manaus, Brazília

Ennek a börtönnek talán a legbeszédesebb jellemzője a látható nyomorúságos körülmények között, hogy az utolsó börtönlázadáskor négy rabot simán megöltek itt, illetve a város más, de körülményeiket tekintve nagyon is ilyen börtöneiben elítéltek tucatjai haltak meg a múlt évben.

Fotó: Bored Panda/Mario Tama , Reuters

Fotó: Bored Panda/Giles Clarke