Szívmelengető újítás vezetett be egy brit áruházlánc az autistákért

Szívmelengető újítás vezetett be egy brit áruházlánc az autistákért

A brit Morrisons szupermarketlánc olyat lépett, mely példaként állhat versenytársai előtt. A boltlánc ugyanis autista vásárlói érdekében heti egy „csendes órát” vezetett be.

A cég 439 brit élelmiszerboltjában szombatonként 9 és 10 óra között tompítanak a világításon, kikapcsolják a zenét, nem használják a hangosbeszélőt és lehalkítják a kasszák kódleolvasóinak csipogását. Ez az élelmiszerlánc az első, amely az összes áruházában bevezette a csendes órát – idézte a BBC-t az MTI pénteken.

„Az autizmussal élők vagy autista gyereket nevelők közül sokakban vált ki szorongást, stresszt a vásárlás a nagy élelmiszerboltokban. Idén teszteltük a csendes órát néhány üzletünkben, megtaláltuk, melyik időszak lenne a legjobb és további intézkedésekkel tettük még kedvezőbbé a környezetet”

– írta a Morrisons blogjában.

A csendes óra idején – az elektromos zajforrások kiiktatása vagy lehalkítása mellett – a dolgozók kevesebbet tologatják a bevásárlókocsikat és a kosarakat, a boltokban feliratokat helyeznek el, amelyeken tájékoztatják a vásárlókat a változtatásokról és arról is, miért vezették be őket. A brit Országos Autizmus Társaság (National Autistic Society) üdvözölte az intézkedést.

Egy brit játékboltlánc is lépett a Morrisonshoz hasonlót. A The Entertainer 145 áruházában kapcsolja le a zenét minden szombaton, a nyitva tartás első órájában, hogy kellemesebb legyen a környezetet az autizmussal élő gyerekeknek.

Az autizmus spektrumzavar nevű idegi-fejlődési rendellenesség (ASD) többek között a kommunikációs képességekben, a társas viselkedésben, a normálistól eltérő magatartási szokásokban nyilvánul meg. Az ADS-sel élők érzékelése a normálistól eltérően működhet, hangokkal, érintéssel, vizuális ingerekkel vagy szociális gesztusokkal szemben csökkent vagy túlzott érzékenységet is mutathatnak.